Els alumnes d'infantil, primària i 1r de l'ESO tornaran a les aules el pròxim curs
Educació vol garantir la màxima presencialitat però prepara un segon escenari si la pandèmia empitjora: “No podem ni devem dir el que passarà en un, dos o tres mesos”
L'inici del curs escolar 2020-2021 serà, amb caràcter general, presencial: tots els alumnes d'infantil i primària faran classe a les aules així com els de 1r de l'ESO i, en la mesura que les circumstàncies ho permeten, també es prioritzarà l'assistència presencial dels alumnes de 2n de Batxiller. Així ho ha confirmat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, aquest dilluns en la presentació de la planificació d'increment de personal i de recursos en els centres educatius valencians per al pròxim curs escolar.
Una planificació marcada pel context de crisi sanitària actual i per això s'han preparat diferents escenaris en funció de l'evolució de la pandèmia. Així, els alumnes d'ESO i 1r de Batxiller aniran a classe en dies alterns, és a dir, combinant el presencial i els treballs en classe. En cap moment es passa a educació telemàtica com s'ha fet durant el confinament. Les distàncies interpersonals i l'organització en grups xicotets són les dues claus d'aquesta ‘volta al col·le’ marcada per la pandèmia.
En una atípica roda de premsa de presentació del nou curs escolar atípica, el conseller i el secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional, Miquel Soler, han detallat que tot dependrà de l'evolució de la pandèmia: “És l'escenari que tenim damunt de la taula però treballem amb diferents escenaris i plans de contingència per si en una aula concreta, col·legi, o municipis s'hagueren de prendre altres mesures estiguera tot preparat i els centres pogueren donar una bona resposta”.
Per això, Educació ha mobilitzat 207 milions d'euros dels fons extraordinaris específics per a estar preparats i poder adaptar-se a hipotètics canvis d'escenaris sanitaris que puguen sorgir durant els pròxims mesos: “La prioritat és garantir la salut i els models organitzatius perquè hi haja la major traçabilitat en els centres educatius si hi ha casos de coronavirus i sempre d'acord amb els diferents escenaris per l'evolució de la pandèmia”, ha declarat Marzà.
Està previst que els centres reben els protocols de sanitat en les pròximes hores encara que, en línies generals, així aniran els alumnes valencians a classe a partir del 7 de setembre: Els alumnes en 1r i 2n de Primària aniran en grups de fins a 20 alumnes. En l'alumnat de 0 a 3 anys sempre es duu a terme un període d'adaptació les primeres setmanes de curs on cada centre disposa un horari d'incorporació progressiva i organització en grups reduïts de quatre o cinc alumnes.
El pròxim curs se seguirà aquesta dinàmica de cada any i per a aplicar les mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut marcades per les autoritats sanitàries s'evitarà que els progenitors entren dins de l'aula. En 3r i 4t de Primària també es configuren grups de convivència estables. No obstant això, si el centre educatiu ha estudiat les necessitats i disposa d'espais disponibles en el centre, es poden configurar grups no estables de convivència en aquestes etapes educatives sempre que es garantisca entre l'alumnat d'una distància de metre i mig entre companys.
Els grups de convivència estables estan concebuts per als alumnes més xicotets perquè, tal com indiquen les autoritats sanitàries, permeten que els xiquets d'aquestes edats socialitzen millor i per les característiques dels menors d'aquestes edats fan inviable que s'assegure que mantinguen el metre i mig de distància en les dinàmiques d'aula i aprenentatge: “També és l'opció definida per les autoritats sanitàries en aquests grups d'edat com la millor per a garantir la traçabilitat i la gestió de possibles casos de contagis que es puguen produir”, explica Sanitat en un comunicat.
En 5é i 6é de Primària els grups d'alumnes es configuren seguint el model de distància de metre i mig de distància, “ja que el perfil d'aquests xiquets presenta una maduresa que assegura que puguen mantindre la distància a classe”.
Organització dels centres educatius de Secundària, Batxillerat i FP
Tot l'alumnat de 1r de l'ESO assistirà tots els dies a classe en aules amb una separació entre companys de metre i mig. En la resta de nivells educatius, si no hi ha suficient espai per a tindre a tot l'alumnat amb la separació de metre i mig entre elles i ells, l'alumnat acudirà al centre en dies alterns.
Així mateix, en la immensa majoria de casos cada centre ha pogut organitzar a tot l'alumnat en les seues pròpies instal·lacions i, en alguns casos puntuals, s'utilitzaran també instal·lacions municipals: “Hi haurà instituts que tenen major capacitat d'organització, amb espais més amplis i aniran tots els dies, mentre que uns altres ho faran en dies alterns. A més, com en cada aula hauran quinze xiquets, l'atenció serà més individualitzada i de major qualitat que si tingueren trenta xiquets pel que es podrà avançar en continguts més ràpidament”.
I per a aquests desdobles i per a poder adaptar-se a les situacions que es puguen presentar, Educació incrementarà en 4.374 els mestres i professorat per a atendre la diversitat, el reforç i les necessitats específiques de cada centre: “tenint en compte com ens hem d'organitzar segons els nivells educatius per a garantir les mesures de seguretat i higiene que cal dur a terme a les aules el pròxim curs”.
A pesar que la idea és garantir la màxima presencialitat, la Conselleria ha preparat un segon escenari en el qual es puguen fer classes de manera telemàtica si la pandèmia empitjora: “No podem ni devem dir el que passarà en tres mesos, dos mesos o un mes, per això tenim tots els escenaris previstos”.