Compromís proposa la recollida porta a porta per “millorar el reciclatge i alleugerir la càrrega fiscal a les famílies d’Almenara”
Quique Castelló: “Cal que la Diputació recupere les ajudes per a la implantació del porta a porta”
El portaveu de Compromís a Almenara, Quique Castelló Abad ha exposat que: “Està bé fer l’encomanda de gestió a la Diputació, però cal que aprofitem l’ocasió per aplicar la recollida porta a porta per reduir la generació de fem i, per tant, alleugerir la càrrega fiscal a les famílies d’Almenara”. Castelló ha recordat que la taxa va lligada, entre d’altres coses, a la quantitat de fem generat. “Si el que es busca és millorar el servei de recollida i fomentar el reciclatge, el sistema porta a porta és el que millor funciona”.
Amb l’anunci del pacte entre La Llosa, Xilxes, Alfondeguilla, la Vilavella, Artana, Eslida i Almenara, Compromís ha recordat que: “És important que no se’ns quede cap poble penjat, si no aquest pacte no servirà per a res”, ha dit el portaveu municipalista. “Cap preguntar-se quina proposta de servei han acordat les set alcaldies, Compromís la tenim clara: porta a porta”, ha insistit Castelló.
Al mateix temps, el portaveu sobiranista ha instat els set governs del PSOE i PP de la Plana Baixa a demanar ajudes, no només a la Diputació, sinó també aprofitar-se’n dels fons europeus per renovar maquinària i facilitar la implementació del nou sistema de recollida proposat. L’edil ha emfatitzat que: “Cal que la Diputació recupere les ajudes per a la implantació del porta a porta, com han reclamat els nostres representants a la Diputació en reiterades ocasions, i tal com va posar en marxa el govern de Compromís l’anterior legislatura”. Així, Castelló ha criticat que l’actual diputat de residus i alcalde de la Llosa, Ximo Llopis, ha eliminat aquestes ajudes “per pur electoralisme”.
En eixe sentit, Castelló ha volgut posar en valor la tasca de Compromís quant a la gestió de residus: “Amb Compromís al govern provincial, vam impulsar la recollida porta a porta junt a altres programes com la contractació d’educadors ambientals en pobles menuts”. En qualsevol cas, Compromís per Almenara ha exigit millorar el servei i les campanyes de conscienciació respecte a la necessitat de reciclar per fer front a l’emergència climàtica i, a més, complir amb l’Agenda 2030. “Els objectius del desenvolupament sostenible, coneguts com ODS, ens diuen que sols podem soterrar en un abocador el 10% del fem que generem, la recollida porta a porta és la millor opció per a que Almenara complisca l’objectiu i siga referent”, ha sentenciat Castelló.
Una normativa europea del 2008
Compromís per Almenara marca una posició pròpia respecte a la taxa de fem que s’haurà de veure actualitzada degut a la Llei 7/2022 de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, aprovada pel govern central per donar resposta a la directriu europea en la matèria. En eixe sentit, el regidor ha incidit que: “Aquesta directriu europea ve de l’any 2008, mentre que el govern espanyol s’hi ha posat a la faena l’any 2022”.
Quique Castelló ha incidit en què “el govern local s’ha de posar les piles en informar i conscienciar la ciutadania perquè l’única manera de reduir la taxa del fem és augmentar la capacitat de reciclatge casa per casa, i no omplir els nostres pobles d’abocadors”.