elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Martí anima a fer de “la paraula” l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució

José Martí anima a fer de “la paraula” l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució
  • El president de la Diputació, que participa en Almassora en un homenatge als represaliats pel franquisme, destaca en el Dia de la Constitució la importància de “unir a tots els demòcrates enfront dels totalitarismes i els nostàlgics del franquisme”

MÉS FOTOS
José Martí anima a fer de “la paraula” l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució - (foto 2)
José Martí anima a fer de “la paraula” l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució - (foto 3)
José Martí anima a fer de “la paraula” l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució - (foto 4)

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha animat aquest matí als ciutadans i ciutadanes a “fer de la paraula l'única arma per a defensar la democràcia i fer més forta la Constitució enfront dels totalitarismes i els nostàlgics del franquisme”.

Així s'ha expressat en la jornada de hui, Dia de la Constitució, en un acte celebrat a Almassora per a homenatjar els represaliats pel franquisme, en el qual ha sigut present al costat de l'alcaldessa de la localitat, Merche Galí, i representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica.

Per a José Martí, “vivim sens dubte temps convulsos i complicats, en els quals tan necessari és fer de la política, la gran política, i sobretot del diàleg, la millor arma”. Per això, insisteix que “és amb la paraula amb la qual hem de defensar la nostra Constitució, la base de la democràcia que estem vivint durant ja quatre dècades, i és amb la paraula també amb la qual hem de defensar tots els canvis que siguen necessaris per a adaptar-la als actuals temps i fer-la més fort”.

Al seu judici, “espanta veure com hi ha alguns personatges al nostre país, com estem veient aquests dies, que animen a recrear, no ja el Colp d'estat de 1981, sinó el del 36, o que proposen afusellar a 26 milions d'espanyols que no pensen com ells”. Malgrat això, considera que “són precisament aquests fets els que ens han de continuar fent més forts a l'hora de defensar la Constitució i, per descomptat, la Memòria Històrica”.

El president de la Diputació de Castelló, en aquesta línia, lamenta que hi haja sectors de la societat que rememoren “de manera fins diria jo que obscena al dictador, alguns d'ells en les pròpies institucions democràtiques que estan emparades per la Constitució, i això ens ha de motivar més per a fer patent que mai cal oblidar la nostra història, per a aconseguir d'alguna manera no repetir les parts més fosques d'aqueixa història”.

Amb aquest context, José Martí ha volgut retre homenatge hui també als 74 veïns d'Almassora afusellats pel franquisme o morts en presons, alguns fins i tot en camps d'extermini nazi, “pel simple fet de defensar uns ideals de llibertat”.

A Almassora, com en la resta de pobles, s'ha pogut identificar a les víctimes de la repressió franquista gràcies especialment a la labor del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, “sens dubte fonamental per a dignificar a tots els represaliats”, ha assenyalat.

José Martí ha aprofitat per a destacar que la Nova Diputació que presideix des de juny de 2019 va crear per primera vegada una àrea de Memòria Historica, coordinada per la nostra diputada Tania Baños. Això ha suposat que en 2020 s'hagen aportat ja 50.000 euros per a una nova campanya d'exhumacions en el cementeri de Castelló, “perquè nombroses famílies puguen acomiadar amb dignitat als seus sers estimats”, destaca el president, qui avance que “la Diputació serà ací també en 2021, amb un pressupost de 150.000 euros”

De la mateixa manera, s'està treballant de manera intensa amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, amb els qui s'ha signat un contracte de comodat que inclou la cessió per la seua part de mig miler de documents, molts d'extraordinari valor, accessibles per a tots i totes en l'Arxiu Provincial.

Martí, en un emotiu acte en el qual han sigut presents familiars dels veïns d'Almassora homenatjats, ha rememorat els viatges realitzats a Auschwitz amb alumnes de l'IES Penyagolosa en la seua anterior labor de professor, recordant en aquest sentit amb emoció el text de l'obra de Primo Levi “Si això és un home” que li llegia sempre als estudiants:

“Els que viviu segurs, a les vostres cases caldejades. Els que us trobeu, en tornar a la vesprada, el menjar calent i els rostres amics: considereu si és un home qui treballa en el fang, qui no coneix la pau, qui lluita per la meitat d'un panet, qui mor per un sí o un no. Considereu si és una dona qui no té cabells ni nom, ni forces per a recordar-ho. buida la mirada i fred la falda com una branca hivernal. Penseu que això ha succeït: Us encomane aquestes paraules. Graveu-les en els vostres cors. En estar a casa, en anar pel carrer, en ficar-vos al llit, en alçar-vos; Repetiu-li-les als vostres fills”

Pujar