La violència juvenil en temps de pandèmia, tema central d’un curs de la Universitat d’Alacant
Alacant. Dimarts, 12 de juliol de 2022
La pandèmia per covid-19, a més de modificar el context social, sanitari i econòmic, també va deixar segments de població que es van veure especialment afectats per algunes qüestions alienes però relacionades amb la mateixa pandèmia. Aquest és el cas de la violència juvenil, que, segons les estadístiques d’administracions i entitats públiques i privades, es va incrementar notablement durant aquest període. Per a abordar aquest context, els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant imparteixen, els dies 18 i 19 de juliol, el curs Violència Juvenil en Temps de Pandèmia.
Dirigit per Natalia Albaladejo Blázquez, professora del Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat d’Alacant, i codirigit per Germán Cabaco Triviño, policia nacional a Alacant (UCOP), aquest curs pretén generar un espai de coneixement, anàlisi i reflexió sobre la manera en què ha influït la pandèmia per covid-19 en la violència juvenil, així com conèixer les actuacions operatives que practica la Policia Nacional.
En el mateix sentit, el programa docent donarà a conèixer les formes més freqüents de violència juvenil que s’han produït en les diferents fases de la pandèmia i explicarà i donarà les eines necessàries per a l’actuació tant de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat des d’una perspectiva policial, social i de gènere, com dels professionals que intervenen en la seua assistència, i conèixer com es desenvolupen les estratègies nacionals i els plans d’actuació per a prevenir i intervenir en l’àmbit de la violència juvenil.
Encara que el curs presenta característiques certament especialitzades –raó per la qual s’adreça principalment a funcionaris de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat–, està obert a qualsevol persona interessada en aquesta matèria, on s’emmarcarien estudiants de graus relacionats amb el Dret, la Criminologia, la Psicologia o la Salut, entre d’altres. Precisament per aquesta qüestió, el curs compta amb el patrocini de la Policia Nacional, del Departament de Formació i Perfeccionament de la Policia Nacional i de la Fundació Policia Espanyola.
El programa docent s’impartirà al campus de Sant Vicent del Raspeig i es distribueix en dues jornades, els dies 18 i 19 de juliol, amb ponències en horari matinal i vespertí. Entre el professorat destaquen experts com Ignacio de Olmo Fernández, comissari principal i cap superior de Policia a Múrcia; Raquel Barajas Álvarez, inspectora en cap del Grup de Menors de Policia Judicial d’Alacant GRUME; Verónica Gómez Huerga, inspectora en cap del Grup I de la Unitat de Família i de la Dona de la Policia Judicial d’Alacant (UFAM); María del Mar Pastor Bravo, del Departament de Psicologia de la Salut de la Universitat d’Alacant i cap de secció de la Unitat de Valoració Forense Integral de Violència sobre la Dona de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses d’Alacant, i Manuel Marlasca, cap d’Investigació de LaSexta TV, entre d’altres.
Algunes de les ponències destacades serien les dedicades a «Formes freqüents de violència juvenil esdevingudes durant la pandèmia per covid-19 des de la perspectiva social», «Ús de les xarxes socials pels joves en temps de pandèmia», «Conseqüències de la pandèmia per covid-19 en la protecció de les víctimes de violència juvenil amb perspectiva de gènere de les víctimes de violència juvenil», «L’impacte de la pandèmia en la salut mental dels joves durant la pandèmia» i «Successos de violència juvenil mediàtics i d’interès des de la perspectiva dels mitjans de comunicació», entre d’altres.