La Universitat d'Alacant s'uneix a GeoNight 2021 amb una exposició virtual sobre geògrafes
La Nit de la Geografia (GeoNight), que tindrà lloc el 9 d’abril, està promoguda per l’Associació de Societats Geogràfiques d’Europa (EUGEO) i la Unió Geogràfica Internacional (UGI)
La Universitat d’Alacant s’uneix l’esdeveniment internacional La Nit de la Geografia (GeoNight 2021) amb l’exposició virtual «Women Geographers and Science/Geógrafas y Ciencia/Geògrafes i Ciència», un recorregut des de les primeres geògrafes de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Aquest esdeveniment, que tindrà lloc el pròxim 9 d’abril del 2021, està promogut per l’Associació de Societats Geogràfiques d’Europa (EUGEO), i la Unió Geogràfica Internacional (UGI).
L’exposició de la UA, organitzada pels departaments de Geografia Humana i Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, comença amb un pòster en què s’observa un llenç pintat a principis del segle XIX per l’alacantí José Peyret Alcanyís amb el títol Alegoría de la Geografía Durant aquest segle, van ser diverses les viatgeres que van fer descripcions dels llocs que visitaven i, fins i tot, en feien la cartografia. «Obres amb un rigor científic tan gran que van arribar a ser presentades en congressos de Geografia. Algunes d’aquestes dones, molt poques, van ser reconegudes com a geògrafes, i admeses en les societats geogràfiques; d’altres van arribar a estudiar aquesta disciplina i a exercir com a docents i investigadores», expliquen les promotores de l’exposició Ascensión Padilla, Ana Espinosa, Rocío Díez i Lydia Delicat. L’exposició es tanca amb una sèrie de dades i d’evidències sobre l’escassa presència femenina en la Geografia actual.
En total, aquesta exposició virtual la componen en 13 pòsters que inclouen una descripció en àudio en set idiomes diferents: espanyol, valencià, anglès, francès, italià, alemany i polonès. El contingut també pot veure’s en el projecte de divulgació «El rincón de las geógrafas/El racó de les geògrafes», posat en marxa recentment des de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, en col·laboració de la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Filosofia i Lletres, el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió universitària, i UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d’Alacant. Aquesta mostra ha entrat a formar part del catàleg de exposicions itinerants de la UA a la disposició d’institucions públiques.
GeoNight
GeoNight naix a proposta del Comitè Geogràfic Nacional Francès (CNFG) a escala nacional l’any 2017. Des del 2018, la iniciativa s’ha expandit internacionalment, primer a Europa, gràcies a EUGEO, i després a la resta del planeta amb el suport d’IGU. L’objectiu d’aquest esdeveniment internacional és acostar i donar a conèixer la geografia al públic en general amb esdeveniments gratuïts que tinguen lloc simultàniament la vesprada o, principalment, la nit del dia triat en diversos punts del planeta.
Les activitats són molt diverses: tallers, circuits a peu o bicicleta, visita a centres, seminaris, taules redones, tallers, exposicions, jocs multisensorials, performances… des dels més convencionals fins als més nous i divertits. Estan organitzats des d’universitats o altres centres educatius, organismes públics, empreses privades, organitzacions, associacions, etc.