La Universitat d'Alacant es reivindica com a motor d'inclusió social en els Premis Enfokaló de la Càtedra de Cultura Gitana
Amparo Navarro ha animat la comunitat gitana a incorporar-se a la universitat com la millor medicina per a superar estereotips i barreres socials
Les fotografies guanyadores del concurs formen part del calendari que s’ha presentat en la jornada
La rectora de la Universitat d’Alacant ha presidit aquest dijous l’acte de lliurament dels premis del concurs Enfokaló21. Retrat del Poble Gitano a través de la Fotografia, de la Càtedra de Cultura Gitana que dirigeix la professora Clarissa Ramos. Una jornada que ha servit per a reforçar els llaços entre la institució acadèmica i les associacions gitanes d’Alacant que han participat en una taula de debat en què s’ha abordat la situació actual i les perspectives de futur del col·lectiu.
Navarro ha iniciat la seua intervenció donant la benvinguda amb les paraules «mishto avilen», a manera d’homenatge al Dia Mundial del Romaní que se celebra aquest divendres. La rectora ha animat els presents a treballar per la incorporació efectiva de la població gitana a la formació superior i ha assegurat que la Universitat d’Alacant posa tot el seu esforç en aquest propòsit treballant al costat de les associacions gitanes.
La màxima responsable de la institució educativa ha posat xifres a la realitat gitana en la formació superior: «En la UA, la comunitat gitana representa un 0,2% de l’alumnat, mentre que la mitjana del conjunt d’universitats espanyoles se situa en l’1,6%», i s’ha referit a la preocupació de la Universitat d’Alacant per revertir aquesta situació i millorar les xifres, «el nostre compromís amb la inclusió és total i per és per això que dediquem bona part del nostre esforç a aplanar el camí perquè la comunitat gitana veja en la nostra universitat una oportunitat de futur».
Enfokaló
La cita principal de l’acte, que s’ha celebrat a la sala d’actes de la Facultat d’Educació, era el lliurament dels premis del concurs de fotografia Enfokaló21. Retrat del Poble Gitano a través de la Fotografia, de la Càtedra de Cultura Gitana. Unes instantànies que mostren perspectives i visions sobre el poble gitano, la seua cultura i idiosincràsia, tradicions, vivències i aspectes de la seua realitat social i que han servit per a donar vida a un calendari en què els retrats guanyadors són els protagonistes.
Les fotografies premiades, dotades cadascuna amb 150 euros, han sigut: La parella gitana, de Roberto Segura Pelayo; Sense filtres, d’Alexis Borreda Cortés; Matriarcat gitano, d’Antonio Castellano Fernández; Tres balenes gitanes, la saviesa, la dignitat, la puresa, de Kamila Nugaeva; Els tres genets de l’apocalipsi, Antonio Fernández Fernández, i Criança positiva, de María Boudina Gomis. A més, el jurat ha destacat una menció especial per a les fotografies següents: El rei del màrqueting, de Paula Cardo Zabala; Esportivitat femenina, d’Antonio Castellano Fernández; Quatre banderes, una sola identitat, de María Boudina Gomis; L’amor no entén d’ètnia ni d’orientació, d’Ainara Morcillo Moratalla, i L’apoderament romí, de María Boudina Gomis; La meua ètnia no defineix la meua professió, d’Ainara Morcillo Moratalla.
Després del lliurament dels premis l’acte va continuar amb una taula redona en la qual van participar Alexandrina da Fonseca (Associació Arakerando); Alejandro Novella (Fundació Secretariat Gitano); Fabiola Moreno (Juristes Gitanos); Pilar Ferama (FAGA); moderada per la directora de la Càtedra de Cultura Gitana de la UA, Clarissa Ramos.
La jornada va concloure amb l’actuació de la companyia de flamenc de Félix Amador.