La Universitat d'Alacant es reivindica com a espai segur per a fer els exàmens presencials
ls auxiliars covid controlaran el compliment de les mesures i els protocols per a garantir la seguretat en tot moment
En línia amb l’acord entre la Conselleria de Sanitat, la Conselleria d’Universitats i totes les universitats valencianes, la Universitat d’Alacant va arrancar de forma presencial la convocatòria d’exàmens C2 dimarts passat, dia 11 de gener, i que continuarà fins al dia 28. Aquest acord és conseqüència d’un altre anterior entre el Govern i les comunitats autònomes, i compta amb la conformitat de la CRUE. Per tant, afecta tot el sistema universitari espanyol.
La Universitat d’Alacant és un espai segur, tant per a la docència com per a la realització d’exàmens. Per a garantir-ho, a més de les mesures de prevenció decretades per les autoritats sanitàries, n’ha establit altres de complementàries per a extremar les precaucions, com ara els auxiliars covid, que assistiran els membres de la comunitat universitària perquè es complisca el protocol covid i la IPRL-26. D’altra banda, es garantirà la renovació d’aire tant per ventilació natural com a través dels sistemes mecànics de ventilació de què disposen les aules.
Davant la possible aparició d’incidències per covid-19, la institució acadèmica ha previst un detallat protocol d’actuació per a resoldre-les. D’aquest protocol es va informar la comunitat universitària divendres passat, dia 7 de gener.
En cas que una o un estudiant haja rebut diagnòstic positiu per covid-19, haurà de guardar l’aïllament, «que durarà, com a mínim, set dies des de l’aparició dels símptomes, sempre que estiga, almenys, tres dies sense símptomes. A més, fins als deu posteriors al començament de símptomes o data de diagnòstic, ha d’extremar les precaucions i reduir al màxim les interaccions socials, utilitzant de manera constant la màscara», segons estableix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (https://coronavirus.san.gva.es/positivo). D’altra banda, si ha estat en contacte amb altres persones de la universitat, ho haurà de comunicar a la persona referent covid del seu centre (facultat o Escola Politècnica). Aquesta informació es pot consultar ací: https://sp.ua.es/va/webs/imagenes/formacion-e-informacion/informacion/covid/funciones-20referentes-20covid.jpg
Si per guardar la quarantena (o incórrer en qualsevol absència justificada per una altra causa justa) no li és possible assistir presencialment a l’examen, podrà sol·licitar la realització d’un examen d’incidències, com preveu l’article 10.2 del Reglament per a l’avaluació dels aprenentatges de la Universitat d’Alacant: «Les modificacions individuals de les dates d’una prova d’avaluació les han d’acordar l’alumnat interessat i el departament responsable de l’assignatura quan concórrega causa justa que impedisca a l’alumnat assistir a la prova d’avaluació en la data prevista oficialment. En qualsevol cas, en cada assignatura s’haurà d’establir una única data alternativa per a tot l’alumnat al qual se li accepte la convocatòria d’incidències.»
Aquesta sol·licitud s’ha de fer adreçant-se per escrit al departament responsable de l’assignatura, i caldrà indicar-hi el nom del professor o professora responsable i l’assignatura de la qual es vol sol·licitar l’ajornament. Aquest escrit s’ha de presentar a través de l’aplicació UACloud/eAdministració/Instància Genèrica del campus virtual de la Universitat d’Alacant, i cal acompanyar-lo del justificant que acredite el diagnòstic de positiu per covid-19. El departament (o el o la docent responsable) es posarà en contacte amb l’estudiant per a indicar-li la nova data de realització. La modalitat de l’examen d’incidències serà igualment presencial.
Si, a causa de la saturació del sistema sanitari, l’estudiant no disposa d’un document justificatiu del diagnòstic en el moment de presentar la sol·licitud, el podrà lliurar al professor o professora responsable de l’assignatura com a més tard el dia de la celebració de l’examen d’incidències. En cas de no fer-ho, la qualificació serà de «no presentat».
El Rectorat recomana que la data de l’examen d’incidència siga, com a mínim, deu dies naturals posteriors a la data de l’examen oficial. Si la data del nou examen està dins del període oficial d’exàmens, s’ha de comprovar que no hi haja coincidència d’horari amb cap altre examen que afecte els estudiants.
La institució acadèmica recorda que, tal com han establit les autoritats sanitàries, «tenir contacte estret amb un positiu no és causa d’aïllament ni requereix guardar quarantena, llevat que no es tinga la pauta completa de vacunació o s’estiga en situació immunodeprimida». Per tant, no s’acceptaran sol·licituds d’examen d’incidències en casos de contactes estrets amb positius.
Si qui dona positiu és el professor o la professora, el departament arbitrarà les mesures necessàries perquè l’examen tinga lloc en la mateixa data i hora prevista en el calendari, i altres docents seran els encarregats de la vigilància. Si no és possible, es comunicarà a l’alumnat la necessitat de canviar la data de l’examen, i es buscarà un dia alternatiu que no coincidisca amb altres exàmens.