elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant recupera la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Universitat d'Alacant recupera la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes
  • El Consell de Govern també ha donat el vistiplau al nomenament del professor Jorge Gascón Sabaté com a doctor honoris causa

MÉS FOTOS
La Universitat d'Alacant recupera la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes - (foto 2)
La Universitat d'Alacant recupera la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes - (foto 3)
La Universitat d'Alacant recupera la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes - (foto 4)

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha fet aquest dimecres la reunió ordinària del mes de setembre en la qual destaca la recuperació de la presencialitat en l’òrgan de govern universitari. Una trobada que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’aulari II amb la finalitat de garantir les distàncies recomanades en interiors per les autoritats sanitàries.

Entre els diferents punts que avui s’hi han tractat, destaca la creació del Centre Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (BVMC), de manera que la Universitat d’Alacant recupera un projecte creat l’any 1999 que compta actualment amb més de 23,7 milions d’usuaris únics i supera els 90 milions d’obres consultades a l’any.

Amb aquesta decisió, la institució acadèmica recupera la plena autonomia en la gestió de la BVMC i una major visibilitat de la UA en recuperar la plena titularitat d’aquesta després d’haver-la compartit amb el Banc de Santander fins l’any passat.

Des dels inicis, la BVMC s’ha convertit en un vertader nucli per al desenvolupament de les humanitats digitals des dels camps de la investigació, la transferència tecnològica i la difusió científica i cultural en l’àmbit internacional i, al llarg de més de 20 anys, ha forjat una extensa xarxa de relacions amb institucions espanyoles, europees i americanes, fet que constitueix un capital molt valuós per a la UA.

A més, al llarg d’aquestes dues dècades en funcionament, no hi han faltat els reconeixements internacionals, com el premi que va concedir la Universitat de Stanford l’any 2013, compartit amb Gallica, la biblioteca digital de la Biblioteca Nacional de França.

Honoris causa

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant també ha aprovat aquest dimecres el nomenament del professor Jorge Gascón Sabaté com a doctor honoris causa a proposta del Departament de Química Inorgànica.

Entre els mèrits que s’han destacat per a concedir la distinció al professor Gascón Sabaté, destaca que «avui dia no es pot parlar de Metal Organic Framework (MOF), membranes per a separació de gasos, o conversió catalítica de CO%u2082 sense citar els seus treballs. La feina del professor Gascó en aquests camps ha establit la base perquè àrees d’investigació inexplorades per la comunitat científica es desenvolupen a nivells no imaginats abans. Com a exemple d’això, es pot parlar dels seus treballs en l’aplicació de MOF com a catalitzadors, que fins a la seua incursió en el tema era una àrea quasi buida i gràcies als seus treballs avui són un dels temes d’investigació que més es desenvolupa i amb més producció científica genera en el món de la química».

El professor Jorge Gascón va obtenir el títol d’enginyer químic per la Universitat de Saragossa l’any 2001. En aquesta mateixa universitat es va doctorar sota la supervisió del professor Miguel Menéndez (2006). Durant la tesi va desenvolupar un nou concepte de reactor fluïditzat de dues zones per a la valorització d’hidrocarburs, treballs que, encara avui, són un referent en el camp de l’enginyeria química.

Des del 2017 és full professor a la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), on dirigeix el KAUST Catalysis Center (KCC), format per 10 grups d’investigació i en el qual treballen més de 100 investigadors. En aquest període la seua investigació s’ha centrat en el disseny de nous catalitzadors per a la valorització del CO%u2082 i ha publicat 275 articles i fet 10 patents, la qual cosa suposa una mitjana de 25 cada any des que es va doctorar.

La seua cooperació amb la Universitat d’Alacant a nivell científic i acadèmic en els últims anys ha sigut molt important, no sols compta amb estudiants de doctorat de la UA en el seu grup, també ha comptat amb la col·laboració de professorat d’aquesta universitat en el KCC i ha publicat al voltant de 20 articles en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i més concretament amb el Departament de Química Inorgànica.

Pujar