La Universitat d’Alacant reconeix la implicació social del Club Atlètic Montemar amb el Premi Maisonnave
El guardó reconeix la feina de foment de l’activitat física, difusió de l’esport no professional, i també la celebració de competicions i actes culturals relacionats amb l’esport i amb una manera de vida saludable
Un any més, el Premi Maisonnave de la Universitat d’Alacant ha reconegut «l’activitat continuada en defensa dels valors cívics o de la promoció de l’educació i la cultura a la ciutat d’Alacant», en aquesta ocasió valors representats pel Club Atlètic Montemar, guardonat la vesprada del dijous a la Seu d’Alacant en la vint-i-unena edició del premi que porta el nom d’Eleuterio Maisonnave, elegit alcalde d’Alacant les primeres eleccions per sufragi universal masculí i diputat pel districte d’Alacant en les eleccions del 1869.
La rectora, Amparo Navarro, després de lliurar el premi al president del club, José Pedro García, va destacar que «si el premi reconeix l’activitat continuada en defensa d’uns valors, per descomptat, el Club Atlètic Montemar la demostra amb els 91 anys d’existència que té, amb més de 2.450 famílies associades, amb més de 50 títols obtinguts, 32 esportistes internacionals i dos olímpics i amb els molts joves universitaris alacantins que han passat per les seues instal·lacions».
Navarro també va incidir que «aquesta feina continuada es pot pensar que ha sigut només en l’aspecte esportiu, no obstant això, en la Universitat d’Alacant creiem que la cultura no es pot dissociar de la defensa de l’educació i dels valors cívics implícits en l’esport».
En la seua intervenció, la rectora va postil·lar que «aquest premi, no és només un reconeixement de la Universitat d’Alacant a un encomiable projecte passat, sinó un impuls a un projecte de futur» i va afegir que «volem impulsar i estrènyer llaços amb vosaltres i amb totes les iniciatives culturals i esportives que aposten per la gent jove, el nostre principal objectiu. Estem convençuts que el llenguatge universal de l’esport ens permetrà situar la nostra ciutat i la nostra universitat en un exemple de societat més sana, més culta i feliç».
Un guardó que va comptar amb la laudatio de Juan Manuel Cortell, director del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques, qui va destacar «la visió del Club Atlètic Montemar des dels orígens de manera valenta i transformadora per a la seua època ja que lluny d’apostar per un model tradicional i classista d’associacionisme esportiu imperant fins al moment, ho va fer per un que permetia l’accés a les classes populars alacantines l’accés a la pràctica esportiva, i va sembrar les bases del que més endavant es coneixeria com a esport per a tots».
En aquest sentit, Cortell va abundar en l’esperit del club des dels orígens d’aquest i va fer referència al compromís que té amb els valors de la igualtat i la justícia social i amb l’aposta per obrir la pràctica esportiva a les dones amb la cita d’una entrevista a la directiva del club l’any 1932 en la qual es reivindica la participació de les dones en el club per a «abandonar el paper de simples espectadores i convertir-se en entusiastes protagonistes. Que condisca l’exemple, és necessari».
En la laudatio, el professor Cortell també va fer referència al compromís del Club Atlètic Montemar amb la «importància i necessitat de comptar amb professionals formats» i va apuntar la concurrència de graduats de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFD) en el seu planter, a més de la col·laboració en la formació de l’alumnat de CAFD «mitjançant una àmplia oferta de pràctiques formatives i la seua contribució a l’avanç científic a través del suport a la investigació en les ciències de l’activitat física i de l’esport».
Per part seua, el president del Club Atlètic Montemar, José Pedro García va afirmar després de rebre el XXI Premi Maisonnave de la Universitat d’Alacant que «no ens podem sentir més orgullosos dels valors que representem» i va detallar que «en Montemar tenim l’esperança de contribuir perquè l’esport siga instrument educatiu d’alt impacte i un mitjà d’èxit integral en la vida».
A més, García va anunciar que treballen «en una tesi doctoral en la Universitat d’Alacant que estudie l’impacte social i econòmic d’alt impacte que el Club Atlètic Montemar ha tingut en la societat alacantina».
Homenatge a Luis de Castro
Com és tradició, la Universitat d’Alacant encarrega una obra d’art a manera d’homenatge a premis Maisonnave anteriors, en el cas d’aquesta edició es va homenatjar el XV Premi Maisonnave, que va recaure l’any 2016 en Luis de Castro.
La vicerectora de Cultura, Esports i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, encarregada de conduir l’acte, va presentar l’obra de l’artista Pepe Calvo, titulada Ballet para Luis de Castro.