La Universitat d’Alacant posa en marxa un títol propi d’expert en Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local
Els estudis que ofereix el Centre de Gastronomia del Mediterrani i que s’imparteixen en el CDT de la Marina Alta tracten conceptes com la sobirania alimentària i slow food
La nova oferta formativa, que la Universitat d’Alacant llança enguany, està dissenyada per a aprofundir en la formació d’estudiants i professionals del sector turístic a través de l’especialització en àmbits com la sostenibilitat o el desenvolupament local aplicats al turisme.
El títol d’expert universitari en Turisme Gastronòmic Sostenible i Desenvolupament Local s’emmarca en el conveni signat per la Universitat d’Alacant amb Turisme Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Dénia i s’imparteix a través del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA de la Facultat de Ciències de la UA.
Els continguts del curs tenen un caràcter pluridisciplinari, ja que intervenen diversos departaments de la UA que tracten el fenomen turístic des de diferents perspectives que permeten introduir l’alumnat en el concepte de gastronomia, des de la seua història i evolució, fins a arribar a analitzar la producció agroalimentària com a resposta a les noves inquietuds de la societat a les quals ha de donar resposta el sector i els seus professionals. El curs tracta conceptes com la sobirania alimentària o slow food i analitza figures com les denominacions d’origen, els mercats de proximitat, les agrobotigues o les certificacions i les figures de qualitat agroalimentària que potencien la identitat local.
El títol d’expert en Turisme Gastronòmic de les Universitat d’Alacant estudia també l’aportació de la gastronomia i la cuina tradicional al patrimoni cultural immaterial i analitza la valoració dels recursos d’un territori com a base per a l’atracció del turisme gastronòmic.
Igualment, el curs introdueix l’alumnat en temàtiques d’actualitat com són l’impacte econòmic, ambiental i sociocultural del turisme gastronòmic, els efectes del turisme gastronòmic en la desestacionalització de l’activitat turística o els Objectius del Desenvolupament Sostenible i els indicadors per a determinar si una activitat turística és sostenible.
La nova oferta formativa que inicia enguany la UA consta de 20 crèdits i s’imparteix de manera presencial els dilluns i els dimarts de vesprada al CdT Marina Alta-Dénia i compta amb 100 hores de formació pràctica de l’alumnat en institucions i empreses relacionades amb el turisme gastronòmic.
El catedràtic del Departament de Geografia Humana de la UA i director del nou títol de la UA, Salvador Palazón Ferrando, destaca que «aquest títol, a més de formar els futurs professionals del sector, vol contribuir a donar impuls al turisme gastronòmic com un element dinamitzador del desenvolupament turístic d’àrees rurals i com un agent desestacionalizador de l’oferta turística».
El títol que ofereix la Universitat d’Alacant tracta de mostrar tots els aspectes essencials que permeten encaixar els desitjos d’aquest tipus de turisme experiencial amb els interessos de les empreses, institucions i productors locals, sense oblidar la salvaguarda de l’autenticitat i l’essència del patrimoni gastronòmic, cultural i paisatgístic de tots i cadascun dels territoris que volen impulsar el turisme gastronòmic.
L’interès per potenciar un títol d’aquestes característiques es veu reflectit en les institucions que col·laboren amb la Universitat d’Alacant per a la seua posada en marxa com són Turisme Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Dénia i Creama, entitat que té una xarxa d’agències de desenvolupament local distribuïdes per tota la comarca de la Marina Alta.
La matrícula està limitada a un màxim de 25 estudiants i el període de preinscripció estarà obert fins al pròxim 14 de gener.