La Universitat d'Alacant organitza les jornades Ecolectures de l'Aigua per a explorar la relació entre l'aigua i la societat
L'esdeveniment, que se celebrarà els dies 17 i 18 de març de 2025, abordarà l'aigua des de perspectives científiques, socials, humanístiques i estètiques, amb la participació d'experts i estudiosos de diversos àmbits
La Universitat d'Alacant (UA), a través de la Xarxa Internacional d'Universitats Lectores (XIUL) i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, organitza les jornades Ecolectures de l'Aigua, una trobada que tindrà lloc els dies 17 i 18 de març de 2025. Aquest esdeveniment busca oferir una visió transversal i enriquidora de l'aigua com a element vital en el desenvolupament de la vida humana, més enllà de la seua dimensió destructora, que ha quedat palesa després dels tràgics successos de la dana el 29 d'octubre.
Les jornades, adreçades al públic en general, pretenen fomentar un compromís amb el medi ambient a través d'una «lectura» de l'aigua des de múltiples enfocaments: científics, socials, humanístics i estètics. Hi participaran estudiosos i científics que abordaran l'aigua des de perspectives complementàries, dibuixant un mosaic actualitzat de les relacions entre aquest recurs i la societat.
El programa començarà el 17 de març amb una inauguració a càrrec de Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura de la UA, juntament amb el degà de la Facultat d'Educació; Rosario Navalón, diputada per Alacant a les Corts Valencianes, i els doctors Jorge Olcina i Antonio Díez Mediavilla, coordinadors de l'esdeveniment. A continuació, es desenvoluparan diverses sessions de treball, entre les quals destaquen la conferència «Planeta azul», a càrrec de José Luis Sánchez Lizaso, catedràtic del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA, i la ponència «L'aigua, element purificador. Un recorregut per la simbologia dels bestiaris medievals», impartida per Llúcia Martín Pascual, catedràtica del Departament de Filologia Catalana de la UA.
La jornada continuarà amb la sessió «El Atlas Nacional didáctico: El agua», a càrrec de Rafael Sebastiá Alcaraz, professor titular del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques, i conclourà amb una taula redona titulada «Entorn de la lectura ecològica i la formació inicial de l'alumnat de les etapes obligatòries», en la qual participaran Rafael Sebastiá Alcaraz i Antonio Díez Mediavilla, catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat d'Alacant.
El 18 de març, les activitats es traslladaran a la Facultat d'Educació, on s'abordarà la importància de les aigües subterrànies per a la societat de la mà de José Miguel Andreu Rodes, professor titular del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA. Posteriorment, Asunción Menargues Marcilla, professora titular del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques, impartirà la ponència «El agua como fuente de vida».
A la vesprada, en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant es presentarà una exposició de llibres i revistes de la XIUL sobre temàtiques de l'aigua, seguida d'una taula redona titulada «Diàlegs entre les ciències i les tecnologies de l'aigua i les humanitats ambientals», en la qual participaran destacats experts com Eloy Martos, catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat d'Extremadura, i Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA.
L'esdeveniment acabarà amb una sessió de conclusions generals i la cloenda oficial, que posaran fi a dos dies de reflexió, diàleg i aprenentatge sobre un recurs essencial per a la vida.