elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant organitza un cicle d'Investigació Orientada als Reptes de l'Envelliment

La Universitat d'Alacant organitza un cicle d'Investigació Orientada als Reptes de l'Envelliment
  • S’inaugurarà el dia 13 amb la presentació del sistema electrònic Tecnosalud que avalua la salut de les persones grans

MÉS FOTOS
La Universitat d'Alacant organitza un cicle d'Investigació Orientada als Reptes de l'Envelliment - (foto 2)

El dia 13 d’octubre, a les 18.30 hores i a la Seu Universitària d’Alacant, tindrà lloc la presentació del cicle Investigació Orientada als Reptes de l’Envelliment. En l’acte intervindran Amparo Navarro Faure, rectora de la Universitat d’Alacant; Juan Mora Pastor, vicerector d’Investigació; María Jesús Pastor Llorca, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, i Ana Laguna Pérez, delegada de la rectora de Relacions amb la Societat Alacantina.

El cicle naix amb la intenció de visibilitzar i presentar a la societat «els grups d’investigació que treballen sobre l’envelliment a la Universitat d’Alacant», assegura Ana Laguna. «Es tracta d’un desafiament en el qual tots hem d’estar involucrats», afirma la coordinadora del cicle, al mateix temps que reflexiona sobre com durant aquest període de pandèmia s’ha posat en valor el món de la ciència, del coneixement i de la investigació.

I amb aquesta intenció, al llarg de sis mesos es donaran a conèixer els avanços dels investigadors en àrees que, com la visió, la tecnologia i la salut, és capdavantera la Universitat d’Alacant. Des de residències de gent gran fins a associacions científiques, empreses, agrupacions de persones grans o institucions de diferents àmbits, entre altres grups d’interès, estan convidats a participar en aquest cicle. «L’envelliment és un tema transversal que afecta a tot i a tots i per això ha de ser un eix estratègic en la investigació. N’hem de prendre consciència», afirma Laguna.

El cicle s’articula en tres eixos: el primer se centra en la investigació bàsica, translacional i tecnològica; el segon està format per un ecosistema tecnològic especialitzat per a millorar la qualitat de vida i autonomia de les persones grans i les seues famílies, i el tercer, en concordança amb el que assenyalen els especialistes i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), té com a objectiu aprofundir en el diàleg entre la comunitat científica i la resta de la societat, així com en la promoció d’estils de vida saludables.

Després de la descripció general del cicle tindrà lloc la primera de les activitats, que està en línia amb el segon dels eixos, el tecnològic: la presentació d’Actuasalud, un sistema electrònic que avalua la salut de les persones grans que ha sigut desenvolupat en els laboratoris Salut y Industria 4.0 de la Unitat Científica d’Innovació Empresarial de la UA Ars Innovatio. Loreto Maciá i Javier Ferrández, directors dels laboratoris de salut y d’indústria 4.0, respectivament, d’Ars Innovatio, seran els encarregats de presentar aquesta eina innovadora.

Tecnosalud

Tecnosalud és un sistema és d’ús professional, tant per infermeres de pràctica avançada com per metges d’atenció primària. Dissenyat conjuntament per experts en salut i tecnologia, es tracta d’un sistema senzill, fiable i efectiu que es pot utilitzar des de qualsevol dispositiu electrònic i que permet avaluar la salut de les persones més grans de seixanta-cinc anys. L’objectiu de Tecnosalud  és millorar la salut dels majors identificant les seues necessitats relacionades amb la vida diària, i per a fer-ho cal dur a terme una avaluació de manera que, mitjançant una sèrie de preguntes i mesuraments objectius, el sistema emet, en trenta-cinc minuts, un informe en què es poden observar els punts forts i febles de cada persona respecte del seu possible estat d’autonomia.

Les aplicacions d’aquest sistema són múltiples, ja que l’avaluació pot servir, entre altres utilitats, per a dissenyar programes preventius de salut adequats amb resultats fiables, conèixer la salut dels majors en un centre determinat i investigar sobre les seues necessitats, o ensenyar als estudiants de ciències de la salut el funcionament dels sistemes d’avaluació electrònics.

Aquest sistema s’ha testat en més de 1.200 persones grans amb la col·laboració de diferents entorns sanitaris, ajuntaments i associacions veïnals de la província d’Alacant i ara està disponible en la versió 3.0 per als entorns professionals clínics, de gestió, educatius i d’investigació.

Inscripcions i assistència al cicle

A causa de les restriccions d’aforament s’ha confirmar l’assistència escrivint a  belen.sanchez@ua.es o telefonant la número 600 948 683.

L’esdeveniment   es pot seguir en línia en https://si.ua.es/va/videostreaming/seu.html

Per a formular preguntes durant la sessió poden fer-ho a través del correu electrònic: seu.alacant@ua.es

Pujar