elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant mostra a la Font Roja com preparar experiències d’educació ambiental fent ús d’espais naturals protegits

La Universitat d’Alacant mostra a la Font Roja com preparar experiències d’educació ambiental fent ús d’espais naturals protegits
  • Un dels tallers pràctics, la restauració de rius a través de custòdia fluvial cerca cuidar-los i restaurar-los i s’aplicarà al riu Serpis

L’Estació Científica Font Roja Natura té, entre els seus objectius, la formació i la transferència de coneixement en matèria de gestió d’espais naturals protegits, d’acord amb els ODS. El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, per la seua bellesa i el ric patrimoni natural que té, ha sigut un recurs incomparable per a la pràctica de l’Educació Ambiental (EA) des de la seua declaració. A més, el paratge ha sigut lloc pioner pel que fa a educació ambiental, i és un lloc ideal per a ensenyar com els sistemes naturals funcionen i, en particular, com els éssers humans podem gestionar els ecosistemes per a viure d’una manera sostenible i minimitzar la degradació i la contaminació del medi natural, i les amenaces al patrimoni natural.

Amb la finalitat de donar unes bases inicials sobre coneixements i habilitats per a incitar les persones participants a desenvolupar experiències pràctiques d’educació ambiental en el medi natural i estimular l’aprenentatge, la Universitat d’Alacant imparteix, des del dilluns 18 i fins al 22 de juliol del 2022, en modalitat semipresencial, al Campus d’Alcoi i a l’Estació Científica Font Roja Natura UA, en valencià i castellà, el curs d’estiu «Educació ambiental i ús públics en espais naturals protegits».

El curs, concebut com a introductori en l’àmbit de l’educació ambiental d’espais naturals, està enfocat amb caràcter pràctic. Una primera jornada teòrica donarà pas a quatre dies de tallers pràctics in situ. Es tracta de tallers presencials, a càrrec d’experts i professionals amb una àmplia experiència, que se centraran en diferents temàtiques relacionades amb la interpretació del patrimoni natural, la presa de consciència ambiental o la generació de bones pràctiques ambientals.

La restauració de rius a través de custòdia fluvial és un moviment relativament recent a Espanya, àrea a la qual es dedica la Fundació LIMNE. Persegueix implicar la ciutadania en el coneixement i la defensa dels sistemes fluvials. Tradicionalment, els rius han sigut molt maltractats com a sistema viu. Al voltant d’aquest tema giraran els tallers pràctics que es desenvoluparan el 21 de juliol, amb col·laboració de LIMNE. En aquests, els participants podran conèixer quins programes d’educació ambiental desenvolupar, com es pot desenvolupar un taller pràctic al voltant dels rius, i es mostrarà com fer una avaluació de l’estat de salut dels rius com una experiència pràctica per a l’educació ambiental. Tot això, les persones participants ho aplicaran al riu Serpis.

Un altre dels tallers, el « Taller d’herbes remeieres com a exemple d’educació ambiental per a posar en valor el patrimoni natural i etnològic», a càrrec del professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA, Antoni Belda, mostrarà com utilitzar les plantes útils com a objecte d’estudi en educació ambiental.

Més tallers són el «Taller de TIC aplicades als itineraris», que serà en castellà a càrrec d’Andreu Bonet, director de l’Estació Científica Font Roja Natura i professor d’Ecologia de la UA: En el mateix idioma i a càrrec d’Asunción Menargues Marcilla, Isabel Luján Feliu-Pascual i Rubén Limiñana Morcillo es farà el «Taller d’elaboració d’itineraris d’interpretació d’educació ambiental», els tres professors de la Facultat d’Educació de la UA que assumeixen l’assignatura «Educació per a la Sostenibilitat», una matèria que inclou variables com el gènere, la pobresa, etc., totes aquestes directament implicades en la consecució dels ODS. O el «Taller de l’ús d’aplicacions en ciència ciutadana», a càrrec de Sergio Gilabert Cerdà, tècnic de l’Estació Científica Font Roja Natura.

El curs, dirigit per Andreu Bonet, està orientat a estudiants de cicles formatius, tècnics ambientals, professionals relacionats amb el medi natural i l’educació ambiental; estudiants i egressats dels graus de Mestre, Biologia, Geologia, Geografia i Ordenació del Territori, Turisme i en màsters universitaris.

Pujar