La Universitat d’Alacant investeix doctor honoris causa el catedràtic d’Enginyeria Química Jorge Gascón
La cerimònia tindrà lloc el pròxim dimecres, 19 d’octubre del 2022, a les 12 hores a la sala d’actes de la Facultat d’Educació
El catedràtic d’Enginyeria Química i director del Kaust Catalysis Center a la Universitat de KAUST (Aràbia Saudita), Jorge Gascón Sabaté, serà investit el pròxim dimecres, 19 d’octubre, doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant en una cerimònia que tindrà lloc a la sala d’actes de la Facultat d’Educació a partir de les 12 hores.
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant també va aprovar el nomenament del professor Jorge Gascón Sabaté com a doctor honoris causa a proposta del Departament de Química Inorgànica al setembre del 2021. Entre els mèrits presentats per a concedir la distinció destaca que «avui dia no es pot parlar de Metal Organic Framework (MOF), membranes per a separació de gasos, o conversió catalítica de CO₂ sense citar-hi els seus treballs. La feina del professor Gascón en aquests camps ha establit la base perquè àrees d’investigació inexplorades per la comunitat científica es desenvolupen a nivells mai abans imaginats. Com un exemple d’això, es pot parlar dels treballs en l’aplicació de MOF com a catalitzadors, que fins a la seua incursió en el tema era una àrea quasi buida i gràcies als seus treballs avui és un dels temes d’investigació que més es desenvolupa i més producció científica genera en el món de la química».
El professor Jorge Gascón va obtenir el títol d’Enginyer Químic per la Universitat de Saragossa l’any 2001. En aquesta mateixa universitat es va doctorar sota la supervisió del professor Miguel Menéndez (2006). Durant la seua tesi va desenvolupar un nou concepte de reactor fluïditzat de dues zones per a la valorització d’hidrocarburs, treballs que són encara avui un referent en el camp de l’enginyeria química.
Des del 2017 és full profesor a la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), on dirigeix el KAUST Catalysis Center (KCC), format per 10 grups d’investigació i en el qual treballen més de 100 investigadors. En aquest període la seua investigació s’ha centrat en el disseny de nous catalitzadors per a la valorització del CO₂ i ha publicat 275 articles i realitzat 10 patents, fet que suposa una mitjana de 25 cada ’any des que es va doctorar.
La seua cooperació amb la Universitat d’Alacant a nivell científic i acadèmic en els últims anys ha sigut molt important, no sols compta amb estudiants de doctorat de la UA en el seu grup, també ha comptat amb la col·laboració de professorat d’aquesta universitat en el KCC i ha publicat al voltant de 20 articles en col·laboració amb la Universitat d’Alacant i més concretament amb el Departament de Química Inorgànica.