elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant dona a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2022 en els Premis Impuls

La Universitat d’Alacant dona a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2022 en els Premis Impuls
  • Vuit projectes desenvolupats des de la comunitat universitària s’han emportat la desena de guardons concedits en aquesta onzena edició

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant dona a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2022 en els Premis Impuls - (foto 2)
La Universitat d’Alacant dona a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2022 en els Premis Impuls - (foto 3)

Un any més, després d’onze edicions, la Universitat d’Alacant (UA) reconeix les iniciatives empresarials més innovadores i sostenibles sorgides de la comunitat universitària en els Premis Impuls. En total, en aquesta edició 2022, 26 iniciatives han optat als guardons que es van donar a conèixer ahir, en un acte presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro.

Navarro va destacar en la seua intervenció el valor essencial de la investigació en les societats modernes. «Amb la pandèmia i la guerra hem après o, més aviat, reforçat, una cosa que ja sabíem: que la investigació és essencial per a afrontar els reptes presents i futurs i per a superar qualsevol  crisi, siga quina siga la seua naturalesa. Ho hem viscut en la crisi financera de 2008, quan la investigació de la universitat va resistir gràcies a la col·laboració del sector privat. Però ara volem anar un pas més enllà: volem captar fons europeus a través de la col·laboració publicoprivada», va apuntar. La rectora va insistir que la Universitat d’Alacant ha de ser el gran laboratori d’R+D. «Volem que el nostre Parc Científic siga el club de la innovació, volem ser modèlics en transferència i ajudar els nostres estudiants i personal investigador a emprendre, trobar ocupació i a ser ocupadors», en paraules d’Amparo Navarro.

Els Premis Impuls, promoguts pel Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, el Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat i el Parc Científic d’Alacant (PCA), s’emmarquen dins del programa institucional ua:emprèn.

Premiats

Pel que fa al premi Impuls UA, en la modalitat A promoguda per investigadors i doctors, es van concedir dos premis de 7.000 i 5.000 euros, més 3.000 euros del pCA i dos llocs de treball en el seu espai INNOSPACE durant sis mesos, a més de la mentoria per part de la Càtedra Germà Bernàcer, als projectes ECOFIBRAL i a vision@home, respectivament.

ECOFIBRAL, promogut pels investigadors Agustín Bueno i Dolores Lozano, té com a objectiu portar al mercat una tecnologia desenvolupada i patentada per la UA dedicada a recuperar fibres en materials compostos fibra-resina. Aquests materials es fan servir en la fabricació de creuers, iots i diverses embarcacions, en les indústries aeronàutica i automobilística; en la fabricació d’aerogeneradors, material esportiu, depòsits, escales marines, baranes, peces estructurals, aïllaments, etc. Actualment, a Europa s’envien als abocadors més de 120.000 tones anuals de materials compostos de fibra de vidre-resina, i la legislació europea imposa un control cada vegada més estricte per a l’eliminació d’aquests residus.

Vision@home de Francisco Flórez, Pau Climent, Kooshan Hashemifard, Tamar Mujirishvili i Siddharth Ravi, s’emmarca dins de la denominada silver economy i té com a objectiu contribuir al desenvolupament d’un envelliment actiu i saludable afavorint la vida independent de la gent gran. Per a fer-ho, proposa serveis basats en habitacions que tenen en compte les qüestions de privacitat adaptant-se als requeriments dels usuaris finals i afavorint la seua acceptació. Amb aquesta finalitat s’han desenvolupat diferents filtres/visualitzacions que preserven la privacitat visual de les persones monitorades i permeten a l’usuari establir com vol ser observat pels seus cuidadors.

En la modalitat B, dedicada a projectes empresarials promoguts per estudiants o titulats, amb premi de 2.000 euros de la UA, 2.000 euros del pCA i dos llocs de treball en el seu espai INNOSPACE durant sis mesos, a més de la mentoria per part de la Càtedra Germà Bernàcer, es van lliurar dos premis als projectes Hydros Power i Wetoget.

Hydros Power es va crear amb la missió de contribuir a la revolució energètica necessària per a reduir els gasos d’efecte d’hivernacle. Desenvolupa estacions de generació d’hidrogen renovable a diferents escales per a l’autoproducció en el mateix lloc de consum. D’aquesta manera, ofereix als seus clients comoditat, sostenibilitat, oportunitat i estalvi econòmic. Els promotors del projecte són Guillermo Megías, Iván Navalón, Pablo José Garzo, i Lucía Martínez.

Per la seua part Wetoget, idea de Juan José Guillén, Jaime Alonso i Alejandro Gómez, és un marketplace que connecta espais dirigits a un estil de vida basat en un model residencial comunitari. Aquesta plataforma permet publicar els espais i realitzar transaccions de manera directa per a la reserva de llits per mitjà d’una app, per a unir així l’oferta i la demanda del sector. Wetoget va dirigit a nòmades digitals amb perfils afins, que a més de compartir un lloc de treball, poden intercanviar experiències úniques i valors personals i professionals.

Premi Transformació Digital

El Vicerectorat de TDigital de la uA, per part seua, va acordar concedir un premi de 1.500 euros al projecte innovador Orator-IA. Miguel Ángel Salguero, Sergiu Ovidiu i Daniel Domene proposen en aquesta iniciativa una suite d’aplicacions encaminades a l’aprenentatge i millora de les habilitats comunicatives dels usuaris. Es basa en un sistema secundat per un motor d’intel·ligència artificial que aconsegueix adquirir coneixement i les eines necessàries per a comunicar-se de manera eficaç.

Premi Accessibilitat

El Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la UA va lliurar un premi de 1.500 euros a Jorge Pomares, Nuria Díaz, Carlos Dorado, Zuleika M. Redó, Adrián Sanchis, Carlos Eduardo Fernández, Ismael Bevià i Mario Amorós pel projecte accessible ARES, que proposa el desenvolupament i distribució d’un exoesquelet robòtic de membre inferior. L’exoesquelet naix amb el propòsit de donar l’oportunitat a usuaris amb diverses discapacitats de tornar a recuperar la seua mobilitat, millorar la seua qualitat de vida i augmentar la seua autonomia.

Premi Emprenedoria Social

La Càtedra de Responsabilitat Social de la UA va reconèixer, amb un premi de 1.500 euros, al projecte susceptible de generar un major impacte social positiu AQUALIFE, promogut per Paula Andreo i Juan Carlos Segura. El projecte consisteix en el disseny, la construcció i la comercialització d’unitats portàtils per al tractament d’aigua. Aquestes unitats, autosuficients i que funcionen amb energies renovables, permeten descontaminar, dessalinitzar, potabilitzar i adequar l’aigua de xarxa o de cursos naturals per al consum humà, reg i sanejament.

Premie Emprenedoria Femenina

L’Associació d’Empresàries, Professionals i Directives de la Província d’Alacant (AEPA) va concedir mil euros a BIOINVAL com a millor projecte empresarial impulsat per dones. Promogut per Marina Ramos, juntament amb Cristina Mellinas, M. del Carmen Garrigós i Alfonso Jiménez, BIOINVAL se centra en el sector de l’economia circular, concretament en la revaloració de residus de la indústria agroalimentària de quilòmetre zero. Utilitzen una sèrie de processos enllaçats a manera de cascada que es nodreixen, precisament, dels residus. Productes com materials biodegradables per al sector de l’envasament, antioxidants naturals, formulacions amb propietats específiques com texturizants o aromatitzants, nanopartícules metàl·liques d’origen natural generats en les diferents etapes del procés són el punt de partida per a aconseguir una proposta de valor per a diferents sectors.

Premi Jovempa

El premi Jovempa, d’acompanyament i mentoria fins a la posada en marxa de l’empresa durant un màxim de dos anys i altres avantatges en l’associació, va recaure en la plataforma Wetoget, també premiada en la modalitat B del premi Impuls UA. Un marketplace que connecta espais de cohabitatge i de cotreball. Aquesta plataforma permet publicar els espais i realitzar transaccions de manera directa per a la reserva de llits per mitjà d’una aplicació.

Premi Value Creation

El grup d’inversors Elrim va assignar quatre mesos de mentoria del seu equip de professionals, combinat amb una oportunitat d’inversió a partir de 10.000 euros, al projecte ECOFIBRAL valorat amb major potencial de negoci. Aquesta iniciativa, també premiada en la modalitat A del Premi Impuls UA amb la màxima dotació econòmica d’aquesta edició 2022, té com a principal avantatge competitiu que permet separar a temperatura ambient la resina de les fibres sense ser malmeses i en permetent la reutilització posterior.

Reconeixements empresarials

Durant el lliurament dels Premis Impuls 2022, a més, es van lliurar diversos reconeixements empresarials. Orizon va ser reconeguda com l’empresa de l’any del parc Científic d’Alacant (PCA) amb el qual col·labora des de l’any 2019 compartint una visió de futur centrada en la innovació i en la transferència de talent des de la UA. Orizon aporta a les organitzacions solucions de rendiment tecnològic que permeten, no sols importants estalvis de costos, sinó també oferir un servei excel·lent als seus clients i usuaris. Actualment, té per davant una important etapa d’innovació i creixement, a més d’intensificar les seues sinergies que permeten la transferència de coneixement amb la Universitat d’Alacant.

El reconeixement a l’empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupabilitat va ser per a Verne Technology Group. Amb més de quranta anys d’experiència és una companyia tecnològica especialitzada en serveis per a l’àrea de les telecomunicacions a través de la seua divisió de negoci Verne Telco, i per a sector IT, mitjançant la divisió de negoci Verne Tech, que ofereix les solucions més demanades en el sector de les noves tecnologies. Amb seus a Espanya, el Marroc, Alemanya i Portugal, el grup és expert en telecomunicacions, sistemes i ciberseguretat, programari empresarial, dades massives i intel·ligència artificial. A més, contribueix a l’especialització tecnològica des de la seua escola de formació en noves tecnologies, Verne Academy.

L’associació d’investigació de la indústria Tèxtil – AITEX va ser reconeguda com l’entitat més col·laboradora en R+D per la seua activa relació amb la UA des de fa més de 25 anys en diferents àmbits relacionats amb la indústria tèxtil, no sols els més tradicionals, sinó també els més avançats com a aplicacions en domòtica, equipament esportiu d’alt rendiment, desenvolupament de nous materials d’altes prestacions, tèxtils d’ús sanitari i funció dermofarmacèutica, utilització de tècniques d’impressió 3D, etc. Durant aquesta fructífera cooperació s’han signat prop de noranta col·laboracions, desenvolupant projectes conjunts d’àmbit regional, nacional i europeu.

Assistents

A més dels premiats i representants de les empreses reconegudes, el lliurament dels Premis Impuls 2022 van comptar amb l’assistència de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital Josefina Bueno; el diputat Provincial de Desenvolupament Econòmic i Sectors Productius Sebastián Cañadas; la regidora d’Ocupació i Foment de l’Ajuntament d’Alacant, M. Carmen de España; la regidora de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, Raquel Rodríguez; el gerent del parc Científic d’Alacant Esteban Pelayo, així com membres de l’equip de direcció, del Consell de Govern, Consell Social, Consell d’estudiants de la UA, entre altres representants del món empresarial i acadèmic.

Pujar