La Universitat d’Alacant destina 36.000 euros a finançar projectes d’investigació sobre gastronomia
La convocatòria pròpia del Centre de Gastronomia del Mediterrani ha seleccionat onze iniciatives que aborden la investigació culinària des de diferents disciplines
Onze projectes han superat els tràmits per a accedir a les ajudes que convoca el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia a través del seu Programa Propi per al Foment de l’R+D+I en l’àmbit de la gastronomia, dotat amb 36.000 euros, en el marc del conveni entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Dénia.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és facilitar la posada en marxa de nous projectes o línies d’investigació bàsica o aplicada en l’àmbit de la gastronomia, preparar la incorporació d’investigadors al sistema competitiu de captació de recursos externs i possibilitar el finançament de projectes d’investigació bàsica o aplicada relacionats amb la gastronomia.
Les ajudes, per un import total de 36.000 euros, han recaigut en onze dels setze projectes d’investigació que s’hi han presentat i que pertanyen a diferents àrees de coneixement.
Projectes
En l’àmbit de la utilització de residus alimentaris, Gasterra finançarà un projecte per a la reutilització de la pellofa del cacau, que és responsable del sabor i l’aroma del xocolate i que la indústria tracta com a rebuig alimentari malgrat que presenta nombroses propietats com a aliment funcional.
En aquesta mateixa línia s’ha presentat un altre projecte titulat ««Nous ingredients amb funció tecnològica procedents de residus agroalimentaris per a l’ús en gastronomia i indústria alimentària» que persegueix l’aplicació per a envasar i obtenir aliments funcionals a partir dels residus que resulten d’elaborar l’orxata valenciana, facilitats, en concret, per l’orxateria Daniel, d’Alboraia.
En l’àrea de botànica ha obtingut l’ajuda a la investigació el projecte titulat «Obtenció de tipus selectes de pebrella Thymus piperella d’interès per a la gastronomia del sud-est». Una planta aromàtica silvestre que és present en molts dels plats tradicionals.
Pel que fa a la investigació sobre avantguarda alimentària, han obtingut ajuda els treballs següents: «Reducció de generació de residus alimentaris en la restauració mitjançant la implantació de tècniques de conservació basades en radiació UV»; «Agricultura cel·lular i molecular per a una cuina d’avantguarda: health and sensations» i «Olis vegetals enriquits amb compostos bioactius encapsulats per a reduir el contingut d’acrilamida en creïlles fregides».
Les ajudes també financen projectes relacionats amb la recuperació del patrimoni gastronòmic tradicional i la valorització de la dieta mediterrània com el relatiu a la memòria dels menjars dels comarques d’Alacant en l’obra del folklorista Francisco G. Seijo Alonso (1925-2013).
En el camp de la investigació i la salut, el tribunal avaluador ha apostat per finançar la proposta «Efectes de compostos usats en gastronomia molecular sobre la composició de la microbiota intestinal». I per a combatre l’efecte causat per l’expansió del cranc blau, una espècie invasora originària que presenta una alta taxa de fecunditat i supervivència s’ha presentat el projecte «La qualitat com a producte gastronòmic del cranc blau americà», que intenta fomentar el consum d’aquesta espècie que s’ha expandit per mar, rius i marjals de tota la Comunitat Valenciana des que l’any 2012, quan va aparèixer al delta de l’Ebre.
El programa propi d’ajudes a la investigació de Gasterra també destinarà fons a finançar la proposta «La qualitat del peix que consumim: una aproximació a l’analítica mitjançant ressonància magnètica nuclear (HR-MAS)», i, finalment, el projecte d’estudi gastronòmic titulat «Gastrodiplomàcia i marxamo de qualitat d’intel·ligència gastronòmica» ha sigut també seleccionat pel tribunal en aquesta convocatòria d’ajudes públiques.