La Universitat d’Alacant i el CIHEAM Zaragoza analitzen el futur de la pesca sostenible
El seminari en línia ‘Funciona la gestió pesquera? Casos d’èxit’, que tindrà lloc el pròxim 3 d’abril, tractarà l’explotació de la gamba de Palamós, l’efectivitat de les reserves marines i la gestió de la pesca del besuc
La gestió pesquera té un paper fonamental en la sostenibilitat dels recursos marins. Amb l’objectiu d’analitzar experiències exitoses en aquest àmbit, la Universitat d’Alacant (UA) i el CIHEAM Zaragoza, l’Institut Agronòmic Mediterrani de Saragossa, organitzen el seminari en línia «Funciona la gestió pesquera? Casos d’èxit», que tindrà lloc el pròxim 3 d’abril de 10.00 a 11.30 hores.
Dirigit a estudiants i recentment graduats interessats en la gestió sostenible de la pesca, aquest esdeveniment virtual explorarà estratègies efectives implementades en diferents contextos pesquers, i mostrarà com algunes mesures han generat resultats positius tant a escala ambiental com econòmica i social.
El seminari en línia comptarà amb la participació d’experts en la matèria, que compartiran les seues experiències i coneixements sobre destacats casos d’èxit. Cristina Mañas, de la Confraria de Pescadors de Palamós, tractarà l’evolució del pescador de Palamós cap a una gestió pesquera i econòmica més eficient. Mañas té una àmplia experiència en el sector pesquer i ha estat involucrada en la gestió i la promoció d’estratègies sostenibles per a l’explotació de la gamba de Palamós, una referència en bones pràctiques al Mediterrani.
«Efectividad de las reservas marinas para la gestión pesquera», és el títol de la ponència que protagonitzaran José Luis Sánchez Lizaso i Aitor Forcada, del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant. El catedràtic Sánchez Lizaso és expert en ecologia marina i gestió de recursos pesquers, mentre que Forcada ha treballat extensament en l’avaluació de l’impacte de les àrees marines protegides en la biodiversitat i l’activitat pesquera.
Finalment, Meryeme Khoukh, del IAV Hassan II del Marroc, parlarà sobre la gestió del voraç (Pagellus bogaraveo), un exemple de gestió d’un recurs compartit. La investigadora en gestió pesquera, ha participat en múltiples projectes internacionals sobre la sostenibilitat d’espècies d’interès comercial a l’Atlàntic i el Mediterrani.
La trobada serà moderada per Bernardo Basurco, administrador de l’Àrea de Formació de ‘Pesca i Aqüicultura’ al CIHEAM Zaragoza. En finalitzar la sessió es farà una breu presentació del màster en Gestió Pesquera Sostenible, coorganitzat per la UA i el CIHEAM Zaragoza, amb la col·laboració de la Secretaria General de Pesca (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació) i Casa Mediterráneo.