La Universitat d’Alacant celebra el Dia de la Sociologia amb el lema “Els reptes socials del benestar”
El programa de la jornada, que tindrà lloc a la sala d’actes de l’EPS i a la Facultat d’Econòmiques i Empresarials, es compon de dues taules redones de debat i tres tallers temàtics
La Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb els departaments de Sociologia I i Sociologia II, celebra demà dijous 7 d’abril el Dia de la Sociologia amb el lema “Els reptes socials del benestar”. Per a aquesta commemoració, els organitzadors han creat un programa que es desenvoluparà a la sala d’actes de l’Escola Politècnica Superior (EPS) durant tota la jornada i que constarà d’una taula redona a càrrec d’especialistes en diverses temàtiques sobre el benestar, tres tallers i una taula redona d’estudiants del grau en Sociologia.
Segons indiquen els organitzadors, «els esdeveniments extraordinaris dels últims anys han posat en el centre del debat públic un vocable tan esquiu com multidimensional: el benestar». «Però, en què consisteix això del benestar?, com podem aconseguir-lo, individualment i socialment?, què pot aportar una ciència transversal i polièdrica com la Sociologia al seu estudi?», es pregunten.
En concret, el programa començarà amb la inauguració de la jornada, a les 9 hores, amb la participació d’Amparo Navarro, rectora de la Universitat d’Alacant, Raúl Ruiz, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, Óscar Santacreu, coordinador del Grau en Sociologia, i María Jiménez i Cristina López, directores dels departaments de Sociologia I i II, respectivament.
A continuació, a les 9.30 hores, tindrà lloc la taula redona titulada “Benestar social, salut i esport”. Moderada per Alejandro Osorio, professor del departament de Sociologia II, comptarà amb les ponències “L’obesitat: nou repte per al benestar”, a càrrec de Sonia Otero, investigadora postdoctoral en el departament de Sociologia de la Universitat d’Oviedo; “Alimentació, covid i benestar: nous escenaris per a la Sociologia", a càrrec de Cecilia Díaz-Méndez, catedràtica de Sociologia de la Universitat d’Oviedo, i “El running: desafiaments, oportunitats i controvèrsies”, per Víctor Agulló, professor de la Universitat de València .
Posteriorment, el matí es tancarà a les 12 hores amb el taller titulat "Observar l’invisible: mirar el malestar social”, a càrrec d’Alberto Mayol, professor de la Universitat de Santiago de Xile.
Ja en horari vespertí, a les 16 hores, tindrà lloc el taller “Que sí, profe, que la teoria està molt bé, però... Taller pràctic sobre com aplicar dinàmiques participatives des de la Sociologia”, a càrrec de María José Sanchís, investigadora predoctoral del Departament de Sociologia II, i Javier Ortega, professor del Departament de Sociologia I. Tot seguit, se celebrarà el segon taller de la vesprada. Titulat “Experiència pràctica i cooperativa en urbanisme feminista”, serà impartit per Blanca Valdivia, doctora en Sociologia. Tots dos tallers vespertins es realitzaran al Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i a l’aula Vicens Vives, respectivament.
Finalment, a les 18 hores, tindrà lloc una taula redona d’estudiants del Grau en Sociologia de la UA. Moderada per Eva Espinar, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant, hi participaran Luis Mourente, de quart curs, Julia Cimas i Ana María Traver, de tercer, Estrella Tobarra, de segon, i Élida Mira, de primer curs del grau.