La Universitat d’Alacant celebra un seminari sobre història econòmica juntament amb la Universitat de Pàdua
La reunió servirà per a conèixer les línies d’investigació de l’entitat acadèmica italiana i de preparatori per a un congrés de més envergadura projectat per al 2023
La ponència principal de la trobada serà impartida pel catedràtic Andrea Caracausi, i la seua finalitat és donar a conèixer a investigadors de la UA el treball del departament que representa
La Universitat d’Alacant acull, el pròxim dia 8 de juliol a l’aula Ernest Lluch de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, el Seminari d’Investigació de les Àrees d’Història Econòmica de les Universitats d’Alacant i de Pàdua (Itàlia), que té com a finalitat exposar les línies d’investigació de l’entitat italiana per a conèixer-les i establir projectes en comú entre les dues institucions acadèmiques.
Aquest seminari, al qual assistiran una dotzena de professors de la Universitat d’Alacant, comptarà amb la ponència principal del subdirector del Departimento di Scienze Storiche, Geografiche e dell’Antichità (DiSSGeA) de la Università degli Studi di Padova, Andrea Caracausi, que serà l’encarregat d’exposar les línies d’investigació de la institució italiana amb la finalitat de posar-les en coneixement dels investigadors de la UA. Cal matisar que, segons els organigrames que segueixen les universitats italianes, el càrrec de Caracausi, que és catedràtic de l’àrea, seria l’equivalent al de vicedegà (està previst que siga degà d’ací a pocs mesos) i que la importància del departament italià equivaldria al d’una facultat a la Universitat d’Alacant.
La trobada al campus alacantí de la setmana pròxima està programat com a preparatori d’un seminari més ampli projectat per als primers mesos de l’any 2023. «Serà en aquesta reunió de més importància quan s’establiran sinergies d’investigació conjunta entre les dues entitats», explica Inmaculada López Ortiz, investigadora de l’àrea d’Anàlisi Econòmica Aplicada i coordinadora del seminari.
Precisament, «a causa de l’amplitud del departament de la universitat italiana, els investigadors de la Universitat d’Alacant que assisteixen al seminari i que ho faran en la pròxima trobada provenen de diferents departaments, no sols relacionats amb Història Econòmica». De la mateixa manera, està prevista també la presència en la cita de 2023 del degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA, Raúl Ruiz Callado.
Segons explica López Ortiz, la relació entre les universitats d’Alacant i de Pàdua es remunta a 2016, amb el nomenament de Giuseppe Zaccaria com a doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant. Des del nomenament del reconegut jurista i filòsof del dret, les dues entitats mantenen una estreta relació que es tradueix en línies d’investigació en comú i l’intercanvi tant de professorat com d’estudiants mitjançant beques de mobilitat internacional.
«Amb més de 800 anys d’història, la Universitat de Pàdua és una de les principals universitats europees i en l’àmbit de la història econòmica, les relacions amb la Universitat d’Alacant són summament fructíferes. Des de les associacions espanyola i italiana d’aquest àmbit s’han organitzat ja dotze congressos i el seu comitè està en les universitats d’Alacant i de Pàdua, respectivament, per a cada país», explica la coordinadora del seminari, i conclou que «aquest i el seminari pròxim són un pas més de la important relació bilateral internacional que té consolidada la Universitat d’Alacant amb la de Pàdua».