La Universitat d’Alacant celebra el Dia Europeu de la Mediació
La rectora ha inaugurat les jornades en les quals s’impartiran conferències i es farà una trobada de treball entorn de la mediació
La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha inaugurat aquest dimarts les jornades entorn del Dia Europeu de la Mediació a la sala de judicis de la Facultat de Dret acompanyada del subsecretari general de la UA, Josep Ochoa; Fernando Candela Martínez, degà del Col·legi de l’Advocacia d’Alacant; Verónica López Yagües, professora titular de Dret Processal UA, directora del Conveni UA – Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, i Miguel Ángel Martínez Martínez, advocat, mediador i membre de l’ICALI.
Navarro ha assenyalat en la seua intervenció la importància de treballar per la convivència des de les institucions i que «per a fer-ho és fonamental potenciar procediments com la mediació, ja que moltes vegades no parlem de qüestions que afecten tant la legalitat com les diferències entre persones», i ha posat com a exemple la sanitat, «és com si per a un refredat anem a urgències».
La rectora ha destacat que la Universitat d’Alacant «és una avançada en tot el que es refereix a mesures per a fomentar la convivència entre la comunitat universitària i en prevenció de conflictes, com el cas de la mediació». En aquest sentit ha apuntat que «la nova Llei d’universitats en preveu la implementació, i la UA està preparada per a continuar sent referent en aquest camp».
Les jornades han començat amb una conferència a càrrec de Leticia García Villaluenga, professora titular de Dret Civil de la Universitat Complutense (Madrid) i presidenta de la Conferència Internacional Universitària per a l’Estudi de la Mediació i el Conflicte (CUEMYC) titulada «Universidad, convivencia y mediación», i ha continuat amb una trobada de treball conduït per ella mateixa, «Claus per a construir diàlegs i consensos en grans grups».
El dimecres, a la sala d’actes de l’ICALI, a partir de les 17 hores, tindrà lloc la conferència «La persona mediadora: saber, ser o saber ser» a càrrec d’Arturo Almansa López, advocat i membre subcomissió de resolució de conflictes i mediació del Consell General de l’Advocacia Espanyola i a les 18.30 h, Ana María Carrascosa de Miguel, magistrada del jutjat penal número 2 de Valladolid oferirà la conferència «La mediación penal y el estatuto de la víctima».
Els actes acabaran el dilluns dia 23 amb la jornada titulada «Una aproximació a la mediació des de diferents àmbits» que acull l’exposició de treballs final d’estudis dels nous mediadors: Adrián Roca Pérez i Francisco José Gómez Iglesias, «El protocolo familiar en un conflicto societario. enfoque práctico»; Elena Aguado Blanco, «Qué papel pueden ocupar los menores en la mediación familiar», i Antonio Suau Pérez, «Mediación y gentrificación».