La Universitat d’Alacant celebra ‘Campus amb orgull’ i amplia el fons documental del seu projecte Memòria LGTBIQ a Alacant
Per a celebrar el Dia internacional de l’Orgull LGTBI+ la UA ha organitzat diverses activitats que es prolongaran fins a finals de juliol
La Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social i el de Cultura, Esports i Extensió Universitària, ha organitzat Campus amb Orgull, un conjunt d’activitats destinades a celebrar i promoure la diversitat afectivosexual en commemoració del 28J, Dia International de l’Orgull LGTBI+.
El Campus amb Orgull començarà demà, 28 de juny a les 19.30 h a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant amb la participació destacada de l’escriptor i periodista Fernando Olmeda, qui presentarà el seu llibre El látigo y la pluma: Homosexuales en la España de Franco, amb motiu del 20è aniversari de la seua publicació.
A més, l’Aula de Cinema i Audiovisual del Servei de Cultura de la UA ha organitzat un cicle de cinema mut LGTBI+ amb acompanyament musical. La compositora i artista Sonia Megías serà l’encarregada de donar vida a les projeccions, a través de la música en directe.
El cicle començarà el dijous, 4 de juliol, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) amb la projecció de Anders als die Andern (Diferent dels altres), (1919) de Richard Oswald. El dimarts, 16, es projectarà Ich möchte kein Mann sein (No vull ser un home), (1918), d’Ernst Lubitsch, i una sèrie de curtmetratges tancaran el cicle el dimarts, 23 de juliol.
D’altra banda, de l’11 al 30 de juliol, la sala AIFOS de la Universitat d’Alacant acollirà l’exposició «Memòria LGTBI+ a Alacant, una lluita pels Drets Humans», una mostra que reflecteix la història i l’activisme de persones i col·lectius LGTBI+, i també de persones compromeses amb la causa, a la ciutat d’Alacant i província, i a la Comunitat Valenciana.
Donacions per a la Memòria
L’exposició mostra part dels arxius del projecte Memòria LGTBIQ a Alacant de l’Arxiu de la Democràcia de la UA, que continua creixent gràcies a la desinteressada donació de fons documentals, com els que el passat dia 26 de juny va rebre de mans de l’artista i empresari alacantí José Enrique Consuegra i l’activista LGTBI i youtuber Alejandra Santamaría.
Tots dos han donat a l’Arxiu de la Democràcia més de mig millar de fotografies realitzades en dos locals històrics de l’ambient alacantí, Rossé i Jardinetto, durant el període comprès entre 1975 i 1995. Aquestes imatges són reflex de la intensa activitat d’aquests establiments d’oci nocturn on van actuar coneguts artistes del transformisme com Juanito «el golosinas», Juan Gallo, Patrick, Denise, Logan o Irma Roi. «Van ser locals que, juntament amb El Forat, van marcar una època», assenyala José Enrique Consuegra, qui conta que van rebre també les visites de famosos artistes com María Jiménez, Gurruchaga, Lina Morgan o Lolita, entre molts altres.
Entre les fotografies donades també es troben algunes d’altres reconeguts establiments alacantins regentats per Consuegra: La Naya, una combinació de bar, galeria d’art i sala de concerts, i el restaurant Época.
Emilio Rosillo, director de l’Arxiu per la Democràcia, ha volgut destacar que «recopilar tota aquesta documentació de les persones que han sigut activistes o han format part d’aquest moviment és molt important per a recuperar la memòria de la lluita pels drets democràtics des de la diversitat sexogenèrica» i anima que s’hi facen més donacions.
A la ciutat d’Alacant la setmana de l’Orgull LGTBI+ se celebrarà enguany entre el 13 i el 20 de juliol, en les reunions preparatòries de la qual també està col·laborant la Universitat d’Alacant
Des dels vicerectorats d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social i el de Cultura, Esports i Extensió Universitària subratllen el compromís de la Universitat d’Alacant amb la promoció de la igualtat, la inclusió i el respecte a la diversitat, i conviden a tota la comunitat universitària i al públic en general a participar en aquesta celebració de l’Orgull LGTBI+.