La Universitat d’Alacant busca les millors estratègies per a obrir la Universitat al col·lectiu gitano
La Càtedra de Cultura Gitana ha celebrat el primer Seminari de Polítiques Inclusives
El Seminari de Polítiques Inclusives promogut des de la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant busca crear una plataforma de treball que es vincule amb els objectius del desenvolupament sostenible i que servisca com a llançament d’una plataforma de trobada i treball de les cinc universitats públiques valencianes i el Consell Valencià del Poble Gitano.
La trobada ha tingut lloc en la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant. La rectora, Amparo Navarro, ha presidit la inauguració acompanyada per la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, Eva Espinar, el director general de Diversitat en la Igualtat, José del Amo i la vicepresidenta del Consell del Poble Gitano, Alexandrina Moura. Una jornada que ha comptat amb la participació de representants de les universitats públiques valencianes i persones expertes en Educació i Diversitat.
Navarro ha posat l’accent en la seua intervenció en el compromís de la Universitat d’Alacant amb la inclusió i la igualtat, «la clau està en el fet que tota la societat ha de tenir les mateixes oportunitats i això exigeix que posem totes les administracions molt de la nostra part». «No volem uniformitat, sinó igualtat a partir de la diversitat. Volem que el col·lectiu gitano s’incorpore als estudis superiors des de la seua particularitat i que es convertisquen en referents per a les generacions més joves, aquest és el nostre repte», ha afirmat la rectora.
José del Amo, director general de Diversitat en la Igualtat, per part seua ha assenyalat la importància de «trobar les millors estratègies» perquè el col·lectiu gitano accedisca als estudis des d’edats primerenques i no els abandone. Per a això ha anunciat l’evolució del projecte Kumpania, que vol afavorir la situació socioeducativa del poble gitano, que des d’ara comptarà amb el seu germà major «el projecte Kumpania Plus, pensat per a acompanyar el col·lectiu en els estudis universitaris».
Alexandrina Moura, vicepresidenta del Consell del Poble Gitano, ha recalcat la importància de la igualtat d’oportunitats en la societat, «sense aquest requisit no estarem sent justos», ha assegurat.
El seminari ha comptat amb les ponències de Juan Ramón Vilchez i Fernando Macias, representants del Consell del Poble Gitano en la Generalitat de Catalunya, que han presentat les estratègies que s’estan desenvolupant per a potenciar la presència d’alumnat gitano a Catalunya. Per part seua, la professora Paloma Gay Blasco, de la Universitat St. Andrews, ha aportat l’experiència d’ampliació de la participació de les minories ètniques, mentre que el professor David Berna, de la UCM, ha intervingut amb la seua experiència investigadora sobre iniciatives d’educació inclusiva.
L’objectiu final del Seminari aspira a generar una sèrie de propostes de treball que servisquen per a visibilitzar la cultura gitana en la Universitat i acostar els estudis superiors al col·lectiu gitano.