elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant aprova un protocol per a garantir la desconnexió digital del personal fora de l’horari laboral

La Universitat d’Alacant aprova un protocol per a garantir la desconnexió digital del personal fora de l’horari laboral
  • La mesura implementada afecta tant al Personal Tècnic, de Gestió i d’Administració i Serveis com al Personal Docent i Investigador

  • L’objectiu és millorar la salut del personal, el clima laboral i la qualitat del treball per a garantir la conciliació de la vida personal i laboral

 

El Protocol de desconnexió digital aprovat per la Universitat d’Alacant reconeix i promou el dret del personal a la desconnexió digital una vegada finalitzada la jornada laboral. L’ideari s’ha fet d’acord amb el que estableixen les normatives laborals vigents i d’acord amb els principis de conciliació de la vida laboral i personal que promou la institució acadèmica.

La mesura s’ha aprovat en la Taula Negociadora que va tenir lloc el passat dijous d’acord amb el Pla i Política de Prevenció de la UA, la Gerència i els òrgans de representació del Personal Tècnic, de Gestió i d’Administració i Serveis i del Personal Docent i Investigador. Com ha assegurat el gerent, Julio García, «la salut laboral és una de les línies estratègiques de l’equip de direcció, i l’objectiu de posar en marxa aquest protocol no és només ajustar-nos al que estableix la Llei, sinó que, a més, estem convençuts que la desconnexió digital contribueix a la salut del personal, ja que si disminuïm la fatiga tecnològica, millorem el clima laboral i la qualitat del treball, finalitats essencials per a la viabilitat de la conciliació de la vida personal i laboral».

El protocol aprovat disposa diferents mesures per a fer efectiva la desconnexió digital tant per part del Personal Tècnic, de Gestió i d’Administració i Serveis (PTGAS) com del Personal Docent i Investigador (PDI) i s’ha redactat d’acord amb la regulació arreplegada en l’article 88 de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Per a facilitar l’exercici d’aquest dret, la Universitat d’Alacant, a través de la Gerència, s’habilitarà una secció en la pàgina web per a oferir models de respostes, exemples de peu de signatures, configuracions d’enviaments programats i altres pautes i recursos que permeten que els comunicats i els missatges respecten el dret a la desconnexió del personal amb qui es treballa. A més, les mesures es complementaran amb accions de sensibilització per a tota la comunitat universitària.

PTGAS

En l’apartat referent al Personal Tècnic, de Gestió i d’Administració i Serveis, el protocol preveu diferents mesures per a fer efectiva la desconnexió digital com reconèixer «el dret a desconnectar digitalment en finalitzar la jornada laboral, segons el que disposen els acords de condicions de treball vigents que estableixen la jornada laboral obligatòria» i també el «dret de les persones treballadores de no atendre dispositius digitals fora de la jornada laboral, ni durant períodes de descans inclosos en la jornada habitual, permisos, llicències o vacances», apartat en el qual assenyala que «no s’està obligat a llegir ni a respondre a cap comunicació laboral fora de l’horari laboral, tret que hi haja circumstàncies d’urgència justificades segons el que disposa la mesura quarta».

El protocol també preveu que «les comunicacions relacionades amb el treball es duran a terme dins de la jornada laboral habitual» i que, «d’acord amb aquesta mesura, s’evitarà sol·licitar resposta a comunicacions enviades fora de la jornada laboral diària, i s’assumirà que la resposta i la gestió es faran en la jornada laboral següent. S’insta que aquesta mesura siga tinguda en compte especialment pel personal amb responsabilitat sobre equips de treball».

La mesura implementada per la UA destaca també que el personal no podrà ser discriminat per exercir el dret a la desconnexió digital i així mateix té en compte també la possibilitat que concórreguen circumstàncies excepcionals que permeten comunicacions que exigisquen una resposta immediata. No obstant això, el gerent informa que, com també arreplega el Protocol, «aquestes mesures no s’aplicaran en aquells casos en què la persona tinga assignat un complement de disponibilitat horària que implique una dedicació més gran».

PDI

El protocol preveu, d’igual manera, mesures concretes per a poder aplicar la desconnexió digital al Personal Docent i Investigador de la Universitat d’Alacant.

D’una banda, està previst informar l’alumnat sobre la implementació d’aquest protocol de manera que l’horari presencial estiga clarament delimitat, especialment en aquelles accions asíncrones que complementen la docència presencial (correus electrònics, tutories en línia, altres accions de Campus Virtual, etc.) perquè es respecte el dret a la desconnexió del professorat. D’aquesta manera, com explica Julio García, «se’ls recordarà que el seu avís, missatge o comunicació serà tingut en compte en una jornada de treball diferent de la franja horària utilitzada per al seu enviament».

Per altra banda, el protocol també arreplega que les comunicacions entre el personal investigador i entre els grups d’investigació «han de tenir en compte les consideracions que es proposen amb la finalitat d’aconseguir una desconnexió efectiva que permeta i promoga el descans».

Pujar