elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de Cienfuegos reconeix la labor del catedràtic Roque Moreno en un acte celebrat en la Universitat d'Alacant

La Universitat de Cienfuegos reconeix la labor del catedràtic Roque Moreno en un acte celebrat en la Universitat d'Alacant
  • L'homenatge destaca el seu paper en la cooperació acadèmica entre totes dues institucions

MÉS FOTOS
La Universitat de Cienfuegos reconeix la labor del catedràtic Roque Moreno en un acte celebrat en la Universitat d'Alacant - (foto 2)
La Universitat de Cienfuegos reconeix la labor del catedràtic Roque Moreno en un acte celebrat en la Universitat d'Alacant - (foto 3)

La Universitat de Cienfuegos "Carlos Rafael Rodríguez" ha concedit la Categoria Docent Especial de Profesor Convidat a Roque Moreno Fonseret, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant i director de l'Institut Universitari d'Estudis Socials d'Amèrica Llatina (IUESAL) de la UA des de la seua creació l'octubre de 2016. Amb més de vint-i-cinc anys de vinculació docent i investigadora amb Cuba, i especialment amb la Universitat de Cienfuegos, Moreno Fonseret ha construït aquesta relació, que s'ha anat estrenyent gràcies a la tutorització de doctorands matriculats en el Programa de Doctorat i Humanitats i Estudis Socials d'Amèrica Llatina impartit des de IUESAL, al conveni específic de cotutela internacional signat entre totes dues universitats per a aquest fi i als projectes amb contingut acadèmic i investigador que s'han anat desenvolupant amb aquella universitat. 

La cerimònia ha tingut lloc a la sala multimèdia de l'edifici de Rectorat i ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro Faure, i la rectora de la Universitat de Cienfuegos, Orquídea Urquiola Sánchez, Gladys Elena Capote León i Odalys Medina Hernández, professora titular i presidenta Comissió Nacional de la Carrera de Gestió Sociocultural per al Desenvolupament. 

Durant l'acte, la rectora de la Universitat d'Alacant ha donat la benvinguda als assistents i ha ressaltat el compromís de Moreno amb la cooperació interuniversitària, especialment amb institucions d'Amèrica Llatina. A continuació, Urquiola Sánchez ha pres la paraula per a subratllar la rellevància de la col·laboració entre totes dues universitats i l'impacte del treball de Moreno en la formació acadèmica i investigadora a Cuba. 

Després de la intervenció de la rectora cubana, s'ha procedit al lliurament del reconeixement, moment en el qual l'homenatjat ha expressat el seu agraïment i ha destacat el valor de les xarxes de cooperació internacional en l'àmbit universitari. Roque Moreno, director de l'Institut Universitari d'Estudis Socials d'Amèrica Llatina, ha recordat el seu vincle amb la Universitat de Cienfuegos i la seua implicació en diversos projectes d'investigació i docència amb universitats cubanes. "Aquest reconeixement no sols és un honor personal, sinó també un testimoniatge de la importància de la col·laboració acadèmica internacional", ha afirmat Moreno. "Les universitats han de bastir ponts i generar coneixement compartit que transcendisca fronteres".

Roque Moreno 

Roque Moreno Fonseret va nàixer a Ceuta el 1963. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres, secció Història, el 1986 i es va doctorar en Història amb premi extraordinari el 1992. Imparteix docència en la Universitat d'Alacant des de 1987 i en l'actualitat és catedràtic d'Història Contemporània. Ha sigut, entre altres càrrecs acadèmics, president de la Junta de Personal (1996-1999), director del Secretariat d'Ordenació Acadèmica (1999-2001), vicerector de Relacions Institucionals i Cooperació Internacional (2001-2006) i en l'actualitat és director de l'Institut Universitari d'Estudis Socials d'Amèrica Llatina. 

La seua principal línia d'investigació és la història del món actual, dictadures i transicions a la democràcia. És autor de més de 60 publicacions i ha desplegat una intensa activitat en l'àmbit de la cooperació interuniversitària amb països llatinoamericans, especialment al Salvador, l'Equador, el Brasil, Colòmbia i Bolívia.

Pujar