elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una tesi de la Universitat d’Alacant traça el primer mapa de les ràdios escolars a la Comunitat Valenciana

Una tesi de la Universitat d’Alacant traça el primer mapa de les ràdios escolars a la Comunitat Valenciana
  • La província d’Alacant és la que situa en primer lloc amb quaranta-sis experiències educatives

Una investigadora de la Universitat d’Alacant, Esther Pérez Femenía, ha realitzat el primer mapa de les ràdios escolars i educatives a la Comunitat Valenciana i ho ha fet com a part de la seua tesi « Ús de la ràdio en ESO i batxillerat com a eina de motivació per a millorar l’aprenentatge de llengües» Hi recull les noranta-dues experiències dutes a terme als centres públics d’educació secundària d’Alacant, Castelló i València.

Quan es compleixen cent anys de la creació de la ràdio a Espanya, aquesta investigació té com a objectiu general explorar l’ús de la ràdio a l’ESO i al batxillerat com a eina de motivació per a millorar l’aprenentatge de llengües. «Cal destacar que els mitjans de comunicació en general, i la ràdio en particular, per la seua accessibilitat, són idonis per a treballar destreses, habilitats i valors, a més de crear situacions reals d’aprenentatge en què el protagonista és l’alumnat», afirma Pérez Femenía. Es tracta d’una tesi per compendi en la qual també s’inclou un estudi de cas de la ràdio escolar de l’IES Les Llomes i s’analitzen les lleis educatives espanyoles i del Regne Unit per a detectar si existeix o no una presència d’alfabetització mediàtica i informacional (AMI), en un moment que els adolescents se socialitzen a través de les pantalles.

A la Comunitat Valenciana, on hi ha 368 centres públics d’ensenyament de secundària i batxillerat, és a Alacant on es duen a terme més experiències d’aquesta mena, quaranta-sis, seguida de València, amb trenta-set, i Castelló, amb cinquanta-dues, segons es veu reflectit en el mapa.

La tesi ha sigut dirigida per la professora de la Universitat d’Alacant Mar Iglesias García, i el tribunal, que ha emès la qualificació d’excel·lent cum laude, ha estat presidit pel professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona Lluís Codina. La professora Cristina González ha exercit de secretària. Aquesta tesi compta amb la menció internacional, per la qual cosa el professor titular de Mitjans i Periodisme de la Glasgow Caledonian University (Escòcia, UK), Douglas Chalmers, formava part del tribunal. Cal destacar que la tesi, redactada en valencià amb menció internacional en anglès, és la primera que rep el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant amb aquesta combinació de llengües.

Entre les conclusions i recomanacions que recull el treball, l’autora proposa una major presència d’AMI amb l’objectiu de despertar l’esperit crític dels més joves i fomentar les ràdios escolars i educatives als centres per a poder treballar les competències orals i escrites de les llengües, a més de fomentar les relacions socials entre companys i eliminar els prejudicis lingüístics. També recomana una difusió més àmplia dels projectes de ràdio a través d’internet i de les xarxes socials per a poder posicionar els instituts com a centres innovadors i d’avantguarda en el segle XXI.

Pujar