elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una tesi de la Universitat d’Alacant, premiada per la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO₂

Una tesi de la Universitat d’Alacant, premiada per la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO₂
  • La investigació desenvolupada pel doctor José Javier Delgado Marín està basada en la fabricació de materials per a usar-los en la captura i en la valorització del CO₂, principal gas portador de l’efecte d’hivernacle

La Plataforma Tecnològica Espanyola del CO₂ (PTECO2) va elegir el treball de recerca del doctor José Javier Delgado Marín «Síntesis innovadora de materiales híbridos y su impacto en la valorización del CO2» com a millor tesi de l’any en la desena edició dels Premis PTECO2.

La tesi, defensada a la Universitat d’Alacant el setembre de 2023, ha sigut dirigida pel catedràtic de Química Inorgànica Francisco Javier Narcís Romero i el professor titular Enrique Vicente Ramos Fernández, tots dos de la UA, i s’emmarca en els objectius globals per a assegurar la prosperitat i el benestar global futurs adoptats el 2015 a París per l’Organització de les Nacions Unides.

La recerca del doctor Delgado Marín ha desenvolupat una sèrie de materials híbrids que han sigut utilitzats com a catalitzadors en una reacció per a segrestar CO₂ i valoritzar-lo. Aquests materials «tenen porus ben definits i molt accessibles, que els fan atractius en un ampli rang d’aplicacions», tal com destaca el treball premiat per la Plataforma Tecnològica Espanyola del CO₂, una iniciativa promoguda pel sector privat, centres de recerca i universitats espanyoles que és parcialment finançada per l’Agència Estatal d’Investigació (Ministeri de Ciència i Innovació) i aplega representants d’aquest organisme, així com dels ministeris d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) i del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD) i centra el seu objectiu a abordar un desenvolupament tecnològic a Espanya que contribuïsca a disminuir l’impacte ambiental, social i econòmic derivat de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

José Javier Delgado Marín

Va estudiar a la Universitat d’Alacant (UA), on va obtenir el grau (2016) i el màster en Enginyeria Química (2018). A continuació va treballar com a enginyer químic durant un any en l’empresa Applynano Solutions SL, dedicada a l’enginyeria nanotecnològica. El setembre de 2023 es va doctorar en la mateixa universitat amb una investigació doctoral dirigida pels professors Javier Narcís i Enrique Ramos. Durant el doctorat va fer una estada a Groningen (Països Baixos) amb el professor Paolo Pescarmona, un referent mundial en la catàlisi i valorització del CO₂. En l’actualitat, el doctor José Javier Delgado Marín duu a terme una recerca postdoctoral a la Universitat de Múrcia tutoritzada per Maria Gloria Villora Cano enfocada en la síntesi de microcàpsules basades en líquids iònics per a aplicacions orientades a la captura de CO₂ i d’energia solar.

Pujar