elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos

La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos
  • Al costat de les investigadores de la UA Magdalena García Irles i Sonia Gutiérrez, aquestes dones rellevants exposaran les seues trajectòries professionals i vitals

En el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11F), la Universitat d’Alacant acollirà, el dimecres 15 de febrer a les 12 hores en la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, la taula redona «Ciència en Femení». L’objectiu de la trobada és visibilitzar l’aportació de les dones en l’avanç científic i social i, presentar models de referència que estimulen i enriquisquen especialment les noves generacions.

En aquesta ocasió, les protagonistes de l’esdeveniment seran Aurelia Bustos, oncòloga, enginyera informàtica i cofundadora de la plataforma medicotecnològica Medbravo; Magdalena García Irles, professora del Departament de Biotecnologia i actual degana de la Facultat de Ciències de la UA, i Sonia Gutiérrez, catedràtica d’Arqueologia del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina de la UA. L’acte estarà presidit per la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, acompanyada per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor Llorca.

Aurelia Bustos és mèdica oncòloga, enginyera informàtica i investigadora espanyola experta en l’aplicació dels mètodes de la intel·ligència artificial (IA) en el tractament del càncer i en l’àmbit sanitari. Va obtenir la llicenciatura en Medicina l’any 1997 en la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i el títol d’Enginyeria Informàtica en la Universitat Oberta de Catalunya el 2006, amb el II Premi Nacional Final de Carrera d’Informàtica als millors expedients acadèmics. El 2019, es va doctorar en IA per la Universitat d’Alacant. Al llarg de la seua trajectòria ha compaginat la formació amb el treball com a metgessa a l’Hospital General d’Elx, la Clínica Vistahermosa i a l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant. Des del 2014, és cofundadora de Medbravo, xarxa de referència d’assajos clínics en línia per a optimitzar la participació de pacients amb càncer, i cofundadora del IIA (Institut d’Intel·ligència Artificial). L’any 2019 va ser guardonada amb l’Orde del Mèrit Civil per la seua dedicació en la investigació oncològica i l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial, i va rebre la Distinció al Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana.

Magdalena García Irles és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València (1986). Després d’una formació predoctoral en la Universitat de Utah, va obtenir el títol de doctora en Biologia per la Universitat d’Alacant l’any 1994. Pertany al grup d’Immunologia, Biologia Cel·lular i del Desenvolupament, en el qual desenvolupa la seua investigació sobre l’ecologia visual dels vertebrats, és a dir, l’estudi de les adaptacions del sistema visual en relació amb l’ambient i el comportament de les espècies. Ha fet investigacions en la retina de peixos, inclosos aquells que viuen en les profunditats marines, en tortugues, ocells i cetacis. Recentment, ha col·laborat amb altres grups d’investigació en la Universitat de les Açores en l’estudi dels efectes de la toxicitat ambiental en ambients volcànics sobre el cervell. Com a especialista en tècniques de microscòpia electrònica, ha col·laborat i col·labora amb altres grups d’investigació d’aquesta universitat. Actualment, és degana de la Facultat de Ciències de la UA i pertany a diverses societats científiques, així com a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT).

Sonia Gutiérrez és catedràtica d’Arqueologia i experta en arqueologia medieval i postmedieval, amb un interès especial en la transició de l’antiguitat tardana a l’alta edat mitjana i, en particular, l’estudi d’Al-Àndalus i el debat sobre la memòria i els usos públics de la història i del patrimoni material. Directora de diversos projectes d’investigació i transferència nacionals i europeus, entre els quals destaquen el Parc Arqueològic del Tolmo de Minateda (Albacete); el projecte Domus-L’Alcúdia i el Castellar (Elx), El Moncaio (Guardamar). Ha coordinat el màster oficial en Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni entre 2007 i 2011, un dels primers d’Espanya, a més de desenvolupar altres càrrecs d’avaluació i gestió de la investigació en les principals agències nacionals d’avaluació. D’altra banda, té publicats nombrosos llibres i articles en mitjans especialitzats, entre els quals destaquen els estudis arqueològics sobre La Cora de Tudmir i les reflexions sobre les arqueologies postclàssiques. Participa habitualment en reunions científiques, exposicions i seminaris.

La sessió podrà seguir-se en directe través de videostreaming.

Premi «Josefina Pascual Devesa»

Abans de començar les intervencions de les participants en la taula redona, la Universitat d’Alacant lliurarà el premi «Josefina Pascual Devesa», dotat de 1.000 euros. Convocat pel Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, l’objecte d’aquest guardó és reconèixer i promoure la difusió de les millors tesis doctorals defensades en la UA que incorporen la perspectiva de gènere. En aquesta primera edició, el premi ha recaigut en la tesi titulada Una viajera con nombre propio: Lady Elizabeth Holland y sus cuadernos hispanos, de María Teresa Ávila Martínez.

Homenatge a Margarita Salas

D’altra banda, i continuant amb els actes institucionals previstos per a la jornada del dimecres 15 de febrer, a les 11.30 hores en la zona enjardinada situada entre la Torre de Control i la Facultat de Ciències de la Salut, es durà a terme la plantació de la varietat de roser Margarita Salas, en homenatge a una de les majors científiques del segle XX. L’acte comptarà amb la presència de la rectora de la UA, Amparo Navarro; la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor Llorca; la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar; i les ponents de la taula «Ciència en femení», Aurelia Bustos, Magdalena García Irles i Sonia Gutiérrez.

La completa programació organitzada pel Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència a la Universitat d’Alacant s’estendrà fins al mes de març. Part de les activitats compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)-Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d’Alacant.

 

MÉS FOTOS
La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos - (foto 2)
La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos - (foto 3)
La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos - (foto 4)
La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos - (foto 5)
La taula redona ‘Ciència en femení’ de la UA comptarà amb l’oncòloga i enginyera informàtica Aurelia Bustos - (foto 6)
Pujar