elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Taula de la Mobilitat defensa la intermodalitat de les infraestructures, el transport col·lectiu i la millora de la connexió entre els grans nuclis de població

La Taula de la Mobilitat defensa la intermodalitat de les infraestructures, el transport col·lectiu i la millora de la connexió entre els grans nuclis de població

    El Pavelló Comunitat Valenciana ha obert la jornada aquest divendres amb el focus possat en el futur del transport de persones i mercaderies a la regió, a través de la taula redona moderada pel periodista de la SER Alacant, Carlos Arcaya, amb el títol 'Comunitat Valenciana connectada al món. Mobilitat Sostenible i Intel·ligent '. La trobada, en què van exposar els seus punts de vista diversos experts en mobilitat i transports, com és el cas del director de l'Aeroport d'Alacant-Elx, Tomás Melgar, el capità marítim del Port d'Alacant, Cayetano Pérez, el secretari autonòmic de Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira i el director de transport urbà de Vectalia, Raúl Cantero.

    Boira ha defensat que la Direcció General de Transports i Mobilitat ha interioritzat el "dret" a la mobilitat de les persones i ha diferenciat entre mobilitat interior i exterior, en referència a Alacant que fa al mapa europeu a través del Corredor Mediterrani o el Port i el aeroport d'Alacant-Elx, que Boira ha considerat infraestructures "imprescindibles"; que fa a la mobilitat interior el responsable autonòmic ha estat crític amb una llei de mobilitat aprovada el 2011 "però que mai s'ha possat en marxa fins ara", quan s'han iniciat els plans de mobilitat urbana sostenible a tota la CV. A més, Boira ha defensat la vigència del pla de mobilitat urbana sostenible d'Alacant que ha de reordenar la manera en què es mouen 750.000 persones de la ciutat i el seu cinturó més immediat. I ha recordat que en 2015 el 80% de les concessions de línies de transport d'autobús estaven caducades, pel que ha apostat per la intermodalitat entre ports i aeroports, un projecte en el qual està immersa la pròpia estació de ferrocarril d'Alacant. El titular de Vertebració també ha reclamat l'execució definitiva de l'alta velocitat entre Alacant i València i ha considerat "una barbaritat" que aquesta línia no estiga ja funcionant ja que, segons la seua opinió el flux entre les dues ciutats seria molt superior.

    Cayetano Pérez ha explicat que pel que fa a la sostenibilitat del transport marítim "s'ha escrit molt poc" si bé ha considerat que el transport marítim és una alternativa a la resta com el de carretera i l'aeri. Segons la seua opinió, la Volta al Món a Vela ha fet molt visible la importància de la infraestructura portuària d'Alacant. Pérez ha explicat també que el Port de València està entre els quatre primers d'Espanya, després Algesires, el més important d'Espanya en moviment de mercaderies i persones. Ha destacat que la marina castellonenca és la responsable de proveir d'energia a la Comunitat ja que té capacitat per atendre quatre o cinc petrolers de manera simultània. El capità marítim d'Alacant ha posat en valor la seguretat amb què operen els ports de la Comunitat i ha aclarit que l'aportació d'hidrocarburs contaminants al mar és en un 90% d'origen terrestre, ja que només el 10% d'aquestes substàncies procedeix de petroliers o de descàrregues incontrolades.

    Tomás Melgar ha acotat la importància del sector aeri a la mitjana i llarga distància, sobretot en el cas d'Alacant i València, i abans que res en el primer "que té connexions amb tot Europa". Ha revelat que hi ha multitud d'operacions programades per portar gent a conèixer la Volta al Món a Vela que fins al 22 d'octubre se celebra a Alacant. Melgar ha posat l'accent en la importància del "destí", que al seu judici és clau per establir una ruta, si bé en el cas d'Alacant és fonamental el turisme, els negocis i, finalment, el propi aeroport i la seua operativitat, la comoditat per als passatgers i l'espai per a les companyies. El director de la base aèria alacantina afirma que "actuem com a catalitzadors de les tres vies en diferents fòrums en què participem".

    Raúl Cantero, director de transport urbà de Vectalia, ha realitzat el seu diagnòstic de la mobilitat sostenible i intel·ligent i ha recalcat que aquest objectiu només s'aconsegueix quan es fa des del sosteniment dels pilars social, econòmic i ambiental "sense els quals és impossible assolir aquest concepte de mobilitat. Ha donat per fet, en aquest sentit que "només és sostenible aquella mobilitat que és sostenible". Ha demanat Cantero visió de futur per a entendre la "intermodalitat" i ha destacat la necessitat que participen d'aquest projecte les 'Smart cities'.

    Pujar