El seminari ‘Visió integral de la violència de gènere en 2024’ reforça la importància de l’educació per a prevenir
Al llarg de dues jornades, experts analitzaran els avanços, els reptes i els aspectes clau en la lluita contra la violència de gènere, destacant el paper essencial de la formació en aquesta matèria
Avui ha començat el seminari «Visió integral de la violència de gènere en 2024», una iniciativa que forma part de les activitats organitzades per la Universitat d’Alacant amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Celebrat en modalitat mixta (presencial i en línia) durant els dies 27 i 28 de novembre, aquest curs especialitzat posa el focus en la importància d’educar i formar en violència de gènere com a eina fonamental per a la seua prevenció i erradicació.
El seminari tracta des d’una perspectiva multidisciplinària els avanços aconseguits i els desafiaments pendents a vint anys de la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. A més, analitza l’impacte de la Llei 1/2021, de 24 de març, que reforça la protecció i l’assistència a les víctimes. Entre els objectius principals es troba proporcionar un coneixement profund sobre el marc legislatiu, la reinserció d’agressors, el perfil de les víctimes i els programes d’intervenció en contextos penitenciaris.
Un dels aspectes més innovadors del curs és l’anàlisi del perfil psicològic i psiquiàtric de les víctimes, especialment en dones internes en presons a Espanya. Els experts destaquen com aquest tipus de violència pot convertir-se en una conducta repetitiva, la qual cosa subratlla la necessitat d’una protecció més efectiva i programes de suport específics. Així mateix, el seminari inclou una revisió dels tallers impartits en el centre penitenciari de Fontcalent, enfocats en la intervenció i la rehabilitació dels agressors.
El paper de l’educació com a motor de canvi
En el marc d’aquest seminari, els especialistes emfatitzen la rellevància de la formació per a crear consciència i fomentar una resposta eficaç davant de la violència de gènere. Segons els organitzadors, «l’educació no sols és clau per a prevenir, sinó també per a oferir eines efectives en l’atenció a les víctimes i la rehabilitació dels agressors».
Iniciatives com aquest seminari permeten als professionals, els estudiants i els ciutadans interessats adquirir coneixements actualitzats i necessaris per a tractar de manera integral aquesta problemàtica.
Un seminari en el marc del compromís del 25N
Com una part del compromís de la UA amb el 25N, aquest seminari reforça el paper de l’educació i la formació com a eines fonamentals per a lluitar contra la violència de gènere, al mateix temps que fomenta el debat sobre com millorar les polítiques i estratègies en aquest àmbit.
Amb un enfocament que combina legislació, psicologia i praxi penitenciària, el seminari es presenta com una oportunitat única per a reflexionar sobre els reptes i èxits en la lluita contra la violència de gènere i reforçar el compromís d’institucions i professionals en la construcció d’una societat més justa i segura per a tots.
Inscripcions i seguiment del curs
El curs continuarà demà amb sessions especialitzades que poden seguir-se tant de manera presencial com en línia, fet que permet una participació accessible i flexible per a totes les persones interessades.