elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La segona ciutat més bruta d'Espanya està en la Comunitat Valenciana

La segona ciutat més bruta d'Espanya està en la Comunitat Valenciana
  • Es tracta de la capital d'una de les tres províncies valencianes

Una enquesta de satisfacció amb la neteja viària a 6.863 veïns de 69 ciutats espanyoles realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) apunta resultats mediocres en dos de tres localitats. De fet, una de cada tres suspén, com és el cas d'Alacant, que quatre anys després de l'última enquesta torna a situar-se com la segona població més bruta. València també suspén, mentre que Castelló i Elx obtenen resultats lleugerament millors, superiors a la mitjana.

Entre la dotzena d'aspectes relacionats amb la neteja urbana que han avaluat els veïns de les grans urbs de la Comunitat Valenciana, les pitjors qualificacions es refereixen a l'excessiva presència d'excrements canins en les voreres, a l'acumulació de restes al costat dels contenidors, a la brutícia derivada dels botellons i a la falta de neteja general en les zones de l'extraradi.

En general, les grans capitals mediterrànies i del sud amb gran afluència turística concentren les valoracions més baixes, però no sempre és el cas. Entre les pitjors destaquen Palma, Alacant i Sevilla, seguides de San Sebastián de los Reyes, Las Palmas de Gran Canaria, Barcelona i Madrid.

València, per part seua, també suspén, encara que els seus resultats no són tan dolents. Mentre que Castelló obté un aprovat i se situa per damunt de la mitjana, però ha baixat 10 punts sobre 100 des de l'anterior enquesta de 2019. Elx és, entre les quatre poblacions de la Comunitat Valenciana, la que obté millors qualificacions dels seus veïns, sobretot en l'apartat de parcs i jardins, però encara tenen molt a millorar.

Podria pensar-se que una major inversió en neteja millora necessàriament les valoracions, però no succeeix així. Pamplona i Albacete, dos de les ciutats més netes segons els seus veïns, gasten 46 euros a l'any per resident en aquesta partida, enfront dels 58 euros d'Alacant, per exemple. El que sí que influeix de manera positiva és el nombre de dies de pluja. Però sobretot l'assiduïtat de les tasques de neteja: a major freqüència d'escombratge i d'aigualeig declarada, millor qualificació. Així, els ajuntaments traurien millors notes a força de més aigua i més granera sense necessitat de maquinàries cares, sobretot en zones de la perifèria, on sembla que s'usen poc.

Per tot això, l'OCU demana als consistoris l'augment de la freqüència d'escombratge i aigualeig dels carrers, així com un major control dels excrements canins. De fet, el nombre de multes per no recollir els excrements del gos és anecdòtic; i en la majoria de les ciutats es considera una falta lleu. De la mateixa manera, és vital que els ajuntaments paren atenció a les queixes dels seus ciutadans, la qual cosa no sempre succeeix.

Pujar