Sánchez anima als ajuntaments d'Alacant i Elx a co-liderar el projecte de Zona Franca
El president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, ha animat als Ajuntaments de la capital i d'Elx a que treballen per a coliderar el projecte de la Zona Franca del Port d'Alacant.
Aquest matí ha tingut lloc la presentació d'un informe elaborat per la consultora PwC sobre la idoneïtat de la província per a albergar una zona d'aquestes característiques. Allí han acudit representants de diferents organitzacions empresarials com COEPA o CEPYME, a més de l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, l'edil d'Urbanisme d'Elx, José Manuel Sánchez, i diputats provincials com Carlos Castillo, entre d’altres.
Sánchez ha destacat que el projecte “posa damunt de la taula, d'una vegada per sempre, la unió entre Elx i Alacant”, la qual cosa significa una comunió “de fortaleses amb molt futur”.
El president ha ressaltat que, encara que la idea de la Zona Franca ha sigut impulsada per la institució provincial, aquest és “un projecte de tots”, per la qual cosa ha tornat a demanar la col·laboració d'empresaris, consistoris i Autoritat Portuària.
En la seua opinió, és imprescindible aquesta unió per a poder reclamar el suport del Govern d'Espanya i de la Generalitat Valenciana. En aquest sentit, ha informat que des de la Diputació encara no han enviat el document a l'Executiu de Mariano Rajoy, doncs “les coses importants s'han de fer bé, amb calma, amb diàleg, amb estudis i informes”.
Així, ha recordat que l'informe inicial elaborat per l'Institut d'Estudis Econòmics d'Alacant (INECA) va desvetlar que una Zona Franca podria crear 90.000 llocs de treball en la província en un termini de 10 anys.
“El que en última instància pretenem és crear un projecte logístic que es convertisca en un espai amb benefici fiscals que afavorisca l'economia d'escala, l'arribada d'empreses de l'exterior i, en conseqüència, la creació d'ocupació i economia en la província”, ha afegit.
Per a cerciorar aqueix compromís per part de les diferents institucions i administracions, Sánchez ha demanat que eleven als seus consells d'administració o plens municipals un document marc per a constituir de forma oficial una taula de treball i “protocolarizar el compromís amb la Zona Franca”.
Finalment, ha opinat que tots aquells dubtes institucionals que pogueren sorgir i que estiguen basats en confrontacions polítiques haurien de quedar fora d'aquest debat. “Açò no és una broma, el document és una determinació”, ha advertit.
Començar des de ja
L'informe de PwC ha posat de manifest la necessitat de començar a treballar com més prompte millor per a convertir la Zona Franca en una realitat, a causa que existeixen projectes similars a València, Cartagena, Murcia i la Vega Baixa. A més, ha desvetlat que el projecte té encaix amb les estratègies governamentals basades en la creació de Zones d'Activitats Logístiques (ZAL).
També ha ressaltat la necessitat d'apostar per sectors emergents i de futur, promocionar la col·laboració públic-privada i desenvolupar-se per diferents fases d'inversió.
Quant a la ubicació, aquesta haurà de ser doble, ja que els 137.000 metres quadrats que ofereix l'Autoritat Portuària no són suficients. Sobre aquest tema, han proposat cinc possibles ubicacions per a aquesta “zona d'expansió” que s'emmarcarien dins de l'eix Alacant-Elx i que tindrien una superfície aproximada de 700.000 metres quadrats.
Específicament, l'informe ha assenyalat com a opcions: La Porta d’Elx, Les Atalayes-La Serreta, el Parc Empresarial d'Elx, la Institució Firal Alacantina (IFA) o l'antiga fàbrica de Coca-cola. Siga quina siga la ubicació definitiva, aquesta haurà de comptar, indispensablement, amb una bona connectivitat ferroviària amb el Port i l'Aeroport.
No obstant açò, el regidor d'Urbanisme d'Elx, José Manuel Sánchez, ha advertit que la intenció de l'Ajuntament il·licità és seguir oferint els terrenys del Parc Empresarial com a sòl industrial de qualitat a diferents empreses, per la qual cosa ha descartat aqueixa opció. Sí ha oferit la possibilitat de La Porta d’Elx, on el consistori té en propietat al voltant de 500.000 metres quadrats.
Pel que fa als terminis d'execució, PwC ha marcat des de finals d'abril fins a setembre com el moment cim on cerciorar la viabilitat real, jurídica, tècnica i financera del projecte. Per a açò hauran de cercar i trobar inversors disposats a assentar-se en la futura Zona Franca.