Rescats a Alacant: Cocodrils, pitons i més espècies protegides recuperades de mans irresponsables
Entre els animals intervinguts es troben dos cocodrils del Nil, una tortuga d'esperons africana de 25 kg i una pitó de Birmània de 2 metres
El Servici de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, durant l'any passat ha rescatat a la província d'Alacant nombrosos exemplars d'animals protegits pel Conveni CITES (Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres).
Entre els animals intervinguts es troben dos cocodrils del Nil, una tortuga d'esperons africana de 25 kg i una pitó de Birmània de 2 metres.
En el cas dels dos cocodrils del Nil (Crocodylus niloticus), d'aproximadament dos metres de longitud cadascun, van ser arreplegats pels agents, el mes d'agost passat en una finca particular situada en la Partida El Moralet d'Alacant. Esta actuació va ser fruit de la col·laboració amb les administracions de l'Estat ja que el propietari no posseïa ni el certificat d'importació corresponent ni el de cria en captivitat.
En altres dos actuacions dutes a terme el mes d'octubre, es van rescatar una cotorra de la Patagònia (Cyanoliseus patagonus) i una cotorra veneçolana cua-roja (Pyrrhura hoematotis, gràcies a l'avís dels ciutadans, que van alertar que els animals es trobaven solts en la via pública.
Així mateix, a final de l'any 2023 es va localitzar una pitó de Birmània (Python molurus bivittatus), de dos metres de longitud, en ple nucli urbà d'Alacant. L'última, fuer una tortuga d'esperons africana (Centrochelys sulcata), de 25 quilograms de pes, que havia sigut abandonada en la Serra d'Oltá, a Calp.
Els animals rescatats van ser traslladats a diferents centres de recuperació, rescat, albergs i parcs d'animals terrestres o marins, que compten amb les instal·lacions adequades i on els especialistes avaluaran el seu estat de salut i els proporcionaran el tractament adequat per a la seua recuperació, a més de l'aliment, espai i cura necessaris per a una qualitat de vida òptima segons cada espècie.
Per estes actuacions, la Guàrdia Civil va obrir una investigació per a localitzar als propietaris i iniciar un expedient com a possibles responsables d'una infracció a la Llei de Repressió del Contraban.
De no acreditar la seua legítima procedència o si és el cas, dels permisos per a dur a terme la cria en captivitat, els responsables s'enfronten a sancions administratives que podrien ascendir fins a 6.000 euros, o fins i tot, la possibilitat d'incórrer en un delicte relatiu a la protecció de la flora i fauna silvestres.
Així mateix, durant este mes els agents han iniciat diversos expedients per a localitzar als responsables de l'abandó de 30 exemplars de diverses espècies de tortuga com la tortuga marginada (Testudo marginata); tortuga russa (Testudo horsfieldii); i tortuga mossegadora (Chelydra serpentina).
Els exemplars procedixen de diferents recollides per avís de ciutadans de l'abandó dels animals en el medi natural. Com en els casos anteriors, els animals han quedat a la disposició de l'autoritat que determinarà el centre al qual seran traslladades.
Col·laboració ciutadana
El SEPRONA de la Guàrdia Civil porta diàriament nombroses actuacions relacionades amb espècies protegides. Una part significativa d'estes actuacions s'inicien gràcies a la col·laboració dels ciutadans que avisen quan tenen constància que un exemplar que s'ha escapat, ha sigut abandonat, o que saben que habita en condicions que no són les adequades per a la seua espècie. En altres ocasions, són altres administracions les que requerixen la intervenció del SEPRONA, per l'inici d'un expedient per a comprovar la regularitat de la tinença dels exemplars.
Protegir la fauna: missió del SEPRONA i responsabilitat de tots
Entre les missions del SEPRONA es troba la de garantir la conservació d'espècies de flora i fauna.
En el compliment del seu deure, el SEPRONA lluita de forma continuada contra el comerç il·legal d'espècies protegides pel Conveni Cites. Per a dur a terme esta missió, és imprescindible la col·laboració dels ciutadans, així com de la resta d'administracions amb les quals la Guàrdia Cicil treballa per a este fi de manera coordinada.
En este sentit cal destacar la col·laboració prestada pel Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Santa Faç, que arreplega una gran quantitat d'animals d'espècies protegides abandonats, impedint que acaben en un medi natural per al qual no estan preparats, amb els riscos que suposa per a la seua pròpia espècie, així com per a la resta d'espècies autòctones.