elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El químic Avelino Corma i el presentador d’”Órbita Laika” entre els ponents del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI

El químic Avelino Corma i el presentador d’”Órbita Laika” entre els ponents del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI
  • Al programa s’hi sumen científics i divulgadors destacats com la física planetària María Paz Zorzano, el paleoneurobiòleg Emiliano Bruner, l’expert en cronobiologia Juan Antonio Madrid i els investigadors de la UA Mikel Forcada i Segundo Ríos

  • La nova edició tindrà lloc els dies 5 i 6 de setembre a la sala d’actes de l’edifici d’Òptica de la Universitat d’Alacant

MÉS FOTOS
El químic Avelino Corma i el presentador d’”Órbita Laika” entre els ponents del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI - (foto 2)

 

La vida a Mart, l’estil de ChatGPT o com parlar de ciència: del pàncrees al Kama-Sutra, són algunes de les interessants propostes que ofereix la nova edició del curs Divulgar Ciència en el Segle XXI de la Universitat d’Alacant (UA). Com cada mes de setembre, durant els dies el 5 i 6, la sala d’actes Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica torna a aplegar prestigiosos investigadors i divulgadors amb l’objectiu de promoure l’interès per la ciència a través dels reptes científics del món actual des de perspectives diferents.

La primera jornada començarà el dijous a les 9 hores amb l’acte inaugural i la sessió «Buscando vida en Marte» a càrrec de la física planetària María Paz Zorzano, investigadora del Centre d’Astrobiologia dependent de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial i del CISC. A les 12 hores serà el torn de Mikel Forcada, catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics a la UA, amb la sessió titulada «Com funcionen els models massius de llengua de l’estil de ChatGPT?».

En horari de vesprada, a partir de les 16 hores, Emiliano Bruner, paleobiòleg al Museu Nacional de Ciències Naturals i investigador del Centre d’Investigació en Malalties Neurològiques de Madrid, parlarà sobre antropologia evolutiva, prehistòria i neurociència. A continuació, el botànic de la UA Segundo Ríos oferirà la ponència «Plantas exploradoras: la primera colonización de la Tierra».

La jornada del divendres, que també començarà a les 9 hores, comptarà amb el prestigiós químic Avelino Corma, que recentment ha esdevingut el primer investigador espanyol que guanya la Medalla d’Or de la Societat Europea de Química. Durant la seua intervenció, Corma parlarà sobre química i sostenibilitat. A continuació, el catedràtic de Fisiologia de la Universitat de Múrcia i especialista en cronobiologia, Juan Antonio Madrid, se centrarà en «¿Qué hora es? Una introducción a los cuatro tiempos cronobiológicos».

Després del descans, a les 12.15 hores, tindrà lloc la sessió «Hablar de ciencia: del páncreas al kamasutra» a càrrec del matemàtic i presentador del programa Órbita Laika, Eduardo Sáenz de Cabezón. En aquesta xarrada mostrarà com es poden relacionar la preparació del contingut, l’estructura narrativa i els recursos literaris i escènics per a connectar públic amb contingut científic. A més, donarà consells pràctics i ensenyaments de la seua pròpia experiència en escenaris, mitjans de comunicació, xarxes socials i com a autor de llibres de divulgació.

Divulgar Ciència en el Segle XXI 2024 serà clausurat a les 13.45 hores pels membres del seu comitè científic, els catedràtics Isabel Abril, Mercedes Pastor, Nicolás Cuenca de la Universitat d’Alacant, i Rafael García Molina, de la Universitat de Múrcia.

Aquest curs s’emmarca en la programació anual del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, a través d’UA Divulga (UCC+I), i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la Facultat de Ciències de la UA i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant.

Pujar