La UA proposa crear un reglament d'ús municipal del valencià
Un informe de la Universitat d'Alacant proposa que l'Ajuntament de la capital redacte un reglament d'ús del valencià amb l'objectiu d'augmentar l'utilització d'aquesta llengua entre el personal municipal i en les relacions amb els ciutadans.
El document, que s'ha presentat aquest matí, és fruit d'una enquesta realitzada per la Regidoria de Presidència, en col·laboració amb la UA, per a determinar els usos lingüístics del personal municipal.
L'informe també adverteix de la necessitat de dotar a l'Agència de Promoció del Valencià de més personal (ara solament treballa una persona per les vuit de València) i d'augmentar el seu pressupost, amb la intenció de dissenyar campanyes internes de promoció.
A més, recomana dissenyar un pla de formació contínua i aconsella planificar cursos de valencià amb l'objectiu que el major nombre possible de treballadores i treballadors municipals aconseguisquen com a mínim el nivell Mitjà (C1) de valencià en el menor temps possible.
En l'enquesta que va donar lloc a l'informe, i que es va realitzar l'any passat, van participar 653 funcionaris, la qual cosa suposa el 30 per cent del total de la plantilla municipal (2.176 persones).
Aquesta revela que un 92 per cent entén el valencià “perfectament o bastant bé”, el 38 per cent sap parlar-ho, al voltant d'una tercera part ho utilitza quan són requerits per una persona “valencianoparlant”; un 77 per cent declara que ho llig i un 28 per cent que ho escriu.
A més, tres de cada quatre empleats públics manifesta el seu desig de millorar el seu nivell de valencià i la seua disposició de rebre formació per a emprar-ho en el dia a dia del seu treball.
Si bé, el 58 per cent del personal posseeix algun títol oficial de valencià, dels quals un 21 per cent tenen el nivell Mitjà (C1) i un 2,62 per cent el Superior (C2).
Pel que fa a la resposta oral als ciutadans, el percentatge és del 27 per cent entre el personal general i del 31 per cent en la policia local. Quant a la resposta escrita, el percentatge baixa a un 18 per cent que contesten directament en valencià i un 33 per cent que ho redacta en castellà i demana la traducció al valencià al servei lingüístic municipal.
Un dels punts més destacats és l'actitud del personal envers el valencià, on el 36 per cent del personal està a favor d'incrementar l'ús d'aquesta llengua en l'Ajuntament.
El regidor de Presidència, Natxo Bellido, i el professor de Sociolingüística del Departament de Filologia Catalana de la UA Antoni Mas (un dels directors de l'enquesta al costat del professor Brauli Montoya), han sigut els encarregats de presentar els resultats d'aquesta enquesta.
Mes ha destacat que l'informe ofereix “una visió del grau de coneixement, ús i actitud davant el valencià dels treballadors de l'Ajuntament d'Alacant”, amb l'objectiu de plantejar propostes de planificació lingüística per a millorar la situació actual.
Per la seua banda, Bellido ha criticat que el consistori arrossega “un retard de 20 anys” per culpa de “la falta de voluntat política” dels anteriors governs del PP “perquè el valencià fóra una cosa visible, pública i tinguera una política interna darrere”.
Així, ha destacat que el tripartit va plantejar des d'un inici la necessitat de “fer del valencià una llengua útil, de comunicació”, a més de “tractar de garantir els drets lingüístics de valencià i castellà parlants”, alguna cosa que, en aquests moments no està garantit “ni des de lluny”.