El projecte ‘Mirades Situades’ de la UA presenta pàgina web i més de mig centenar d’obres documentades de dones arquitectes
La investigació liderada per Elia Gutiérrez Mozo revisa l’arquitectura de signatura femenina a Espanya i arreplega i analitza les característiques essencials d’aquesta
La primera obra datada a la província d’Alacant és el projecte de transformació de l’hospital i l’església de Sant Josep en biblioteca i arxiu municipal d’Elx, realitzada per Pilar Amorós
El projecte d’investigació «Mirades Situades: Arquitectura de Dona a Espanya des de Perspectives Perifèriques, 1978-2008», dirigit per la professora de la Universitat d’Alacant Elia Gutiérrez Mozo des de l’Institut Universitari d’Investigació en Estudis de Gènere de la UA, acaba de llançar la seua pàgina web oficial i, al temps, anuncia els primers resultats cridaners de la investigació. En unes setmanes, l’equip investigador publicarà aquestes primeres dades i continuarà presentant les troballes i avanços en l’adreça web oficial del projecte.
Finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, el projecte d’investigació en curs ha localitzat i documentat ja 55 obres d’autoria de dona a la província d’Alacant, encara que el seu recorregut és estatal. Tota aquesta producció arquitectònica s’ha catalogat d’acord amb diferents paràmetres com l’autoria, la cronologia, l’ús i l’escala, entre altres, els quals se sintetitzen ara i es presentaran després també mitjançant documentació gràfica, fotogràfica i altres informacions d’interès.
Un dels primers resultats que llança la investigació és la primera obra signada per una arquitecta a la província d’Alacant, que és el projecte de reforma i transformació del conjunt format per l’antic hospital renaixentista, en l’origen convent franciscà, i l’església de Sant Josep en biblioteca i arxiu municipal d’Elx, realitzat per Pilar Amorós, la primera arquitecta de la província d’Alacant.
Aquestes primeres dades recaptades s’han obtingut de publicacions especialitzades i mitjans de difusió i, principalment, de la cerca alineada amb els objectius de la investigació, on el treball de camp i el contacte directe amb les arquitectes resulten fonamentals per al projecte.
De moment, ja s’han pogut registrar obres de les arquitectes Elena Albajar, Silvia Alonso de los Ríos, Lola Alonso, Pilar Amorós, Consuelo Argüelles, Anna Bofill, Inge Crokaert, Adriana Figueiras, Lourdes García Sogo, Nazaret Gil, Regina Martínez, Sonia Miralles, M. Jesús Mora, Carmen Pérez Molpeceres, Miriam Jarreño, Marta Pérez Rodríguez, Carmen Pinós, Maribel Requena, Carmen Rivera, Carla Sentieri, Pilar Vázquez i Elena Velasco. Aquest elenc, encara obert a la incorporació de nous noms, evidència la feina de visibilització que proposa el projecte i que contribueix així mateix a un enteniment molt més plural, inclusiu i divers de la mateixa disciplina i les maneres d’exercici professional d’aquesta.
Altres dades rellevants que s’extrauen dels primers resultats de la investigació serien que la major part de les obres estudiades, un 58%, han sigut desenvolupades en l’últim període d’estudi establit per la investigació, és a dir, des del 1998 fins al 2008. Atesos criteris funcionals i de programa, el registre obtingut mostra que un 34,5% són edificis residencials (habitatges unifamiliars i plurifamiliars), un 25,5% edificis de promoció privada, un 31% edificis públics (on predominen l’ús dotacional i docent) i, finalment, un 9% d’intervencions en l’espai públic.
En relació a l’escala dels treballs, s’hi han establit 5 categories d’acord amb les seues superfícies (S, M, L, XL i XXL) i, segons els primers resultats, un 43,5% de les obres pertanyen a la categoria L, és a dir, la intermèdia, a la qual seguiria la M amb un 31%.
El projecte d’investigació «Mirades Situades: Arquitectura de Dona a Espanya des de Perspectives Perifèriques, 1978-2008» és finançat amb gairebé 86.000 euros procedents del programa per a grups d’investigació consolidats que atorga la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.
Iniciat l’any 2021, aquest compromès projecte d’investigació, que té una duració de tres anys, té com a investigadora principal Elia Gutiérrez Mozo, professora de Composició Arquitectònica del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la Universitat d’Alacant, i completa l’equip del IUIEG amb Ana Gilsanz Díaz i José Parra Martínez, els dos professors també d’Arquitectura de la Universitat d’Alacant, i la participació d’investigadors de les universitats de Màlaga, Oviedo, Saragossa, Sevilla, les politècniques de Madrid i Barcelona i la universitat privada CESUGA a la Corunya.