El projecte CHAN-TWIN, rep el premi en la categoria “Bessó digital de destí” en els Digital Tourist 2024
Liderat per la UA i la Politècnica de València té com a objectiu el desenvolupament de models de turisme sostenible al Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella
El passat divendres, 7 de juny, es van lliurar els Premis Digital Tourist 2024 que AMETIC (patronal de la indústria tecnològica i digital espanyola) lliura per a reconèixer la implementació de la tecnologia en la indústria turística. En aquest esdeveniment, que es va celebrar a Benidorm, va ser premiat, en la categoria de rèplica digital de destí, el projecte CHAN-TWIN (“Canviant el turisme: estratègia de rèplica digital per al desenvolupament sostenible d’espais naturals protegits intel·ligents a partir d’indicadors ecològics”), que lideren la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Politècnica de València (UPV) i que compta amb la participació del Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella, Projecte Mastral, Faunatura, AGAMED, CIEDA, i també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torrevella a través de la Regidoria de Turisme i el TILAB. La distinció va ser lliurada per Olivia Estrella, directora d’Innovació turística d’Invattur.
El projecte CHAN-TWIN, que està finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN/AEI/10.13039/501100011033) i per la Unió Europea (Next Generation EU/PRTR) amb referència TED2021-130890B, té com a objectiu desenvolupar una estratègia de rèplica digital per al desenvolupament de models de turisme sostenible al Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella. La vulnerabilitat i complexitat d’aquests espais protegits requereix una comprensió sistèmica de les interrelacions socioecològiques que afecten aquestes àrees que permeta el desenvolupament de models turístics sostenibles. En aquest sentit, s’ha desplegat diversa tipologia de sensors que generen dades en temps real que permeten calcular indicadors turístics útils prèviament definits, i que permeten una gestió eficient del parc natural a través d’una aplicació que permet visualitzar aquests indicadors. La primera aplicació desenvolupada dins del projecte CHAN-TWIN, està disponible per a la seua visualització en l’Oficina de Turisme de Torrevella i en el Centre de Recepció de Visitants del Parc Natural.
Aquest projecte d’investigació està produint resultats tangibles que causen impacte en el territori i permeten una transferència de coneixement a llarg termini. De fet, s’han creat sengles ‘spinoffs’: Sensing Tools de la UPV dedicada al desenvolupament de serveis intel·ligents per a l’optimització de processos en diversos escenaris, com els bessons digitals; i InferIA de la UA, dedicada a l’ús de la intel·ligència artificial per a facilitar el descobriment de dades útils per a resoldre problemes concrets en diversos ecosistemes, com els espais de dades.
Aquests guardons van ser lliurats en el marc de la setena edició d’un dels esdeveniments de referència de les destinacions turístiques intel·ligents, Digital Tourist, sota el lema de “Tecnologies habilitadores per a destinacionss intel·ligents”. Es tracta d’una trobada on es reuneixen la indústria digital i el sector públic turístic per a parlar, debatre i conèixer les oportunitats que ofereix avui dia la tecnologia digital a Espanya per al sector turístic. En Digital Tourist 2024, s’ha posat en valor la necessitat de la col·laboració publicoprivada per a la cerca de solucions innovadores que enfronten desafiaments globals i oferir alternatives ambientalment responsables.