El projecte “Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere” de la UA obté una menció d’honor en els Premis d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana
L’estudi ha sigut realitzat per Elia Gutiérrez Mozo, Ana Gilsanz Díaz, Carlos Barberá Pastor i José Parra Martínez
L’acte de lliurament del guardó va tenir lloc divendres a la Ciutat Adminsitrativa 9 d’Octubre, a València
El projecte «Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere», realitzat per Elia Gutiérrez Mozo, Ana Gilsanz Díaz, Carlos Barberá Pastor i José Parra Martínez, de la Universitat d’Alacant, ha rebut una menció d’honor en l’apartat de treballs acadèmics dins de la sisena edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere, organitzats per la Generalitat Valenciana. L’acte de lliurament del guardó es va celebrar divendres, 4 de març, i va comptar amb l’assistència en línia de Gutiérrez, Gilsanz i Parra.
La «Guia per a una docència universitària amb perspectiva de gènere en arquitectura», editada en català i anglès, és una referència única en aquesta matèria. La col·lecció de la qual forma part ha sigut impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats i també ha rebut el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. El recurs s’ha convertit en pioner en l’Espai Europeu d’Educació Superior i ha rebut el reconeixement de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, que l’ha inclosa com un exemple de bones pràctiques en la seua «Guia d’eines per a la igualtat de gènere en l’acadèmia i la investigació».
Segons es detalla en la presentació, el projecte «és particularment rellevant en arquitectura, una professió dominada per l’hegemonia d’una visió androcèntrica i heteronormativa que condiciona i restringeix la manera de conèixer, estudiar, entendre i gaudir l’arquitectura, la guia de la qual es fonamenta en els valors de la diversitat i la inclusió i, per tant, proposa un doble exercici de visibilització: d’una banda, de les dones i dels que han romàs a l’ombra en els diferents plans de l’arquitectura, i, de l’ altra, de la mateix arquitectura absent de les publicacions però pròxima, en l’espai i en el temps, i responsable de la construcció d’entorns més inclusius».
Els Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere es convoquen per a reconèixer mesures i iniciatives encaminades a promoure la perspectiva de gènere en la transformació urbana i en la millora física i social dels edificis i entorns de barris, pobles i ciutats com plans de mobilitat, normatives i procediments administratius, concursos d’àrees per a regeneració urbana i paisatgística, iniciatives tendents a l’equitat de gènere en nomenclàtors de vies públiques i recuperació de la memòria de les dones en l’entorn, guies o recomanacions per a la implantació de la perspectiva de gènere en el model urbà; treballs acadèmics d’investigació en les matèries objecte de la convocatòria, activitats reivindicatives i d’apoderament de l’espai públic i projectes i iniciatives per a garantir el dret de les dones a la seguretat en l’espai públic, entre altres.