elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El projecte “Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere” de la UA obté una menció d’honor en els Premis d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana

El projecte “Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere” de la UA obté una menció d’honor en els Premis d’Urbanisme de la Generalitat Valenciana
  • L’estudi ha sigut realitzat per Elia Gutiérrez Mozo, Ana Gilsanz Díaz, Carlos Barberá Pastor i José Parra Martínez

  • L’acte de lliurament del guardó va tenir lloc divendres a la Ciutat Adminsitrativa 9 d’Octubre, a València

 

El projecte «Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere», realitzat per Elia Gutiérrez Mozo, Ana Gilsanz Díaz, Carlos Barberá Pastor i José Parra Martínez, de la Universitat d’Alacant, ha rebut una menció d’honor en l’apartat de treballs acadèmics dins de la sisena edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere, organitzats per la Generalitat Valenciana. L’acte de lliurament del guardó es va celebrar divendres, 4 de març, i va comptar amb l’assistència en línia de Gutiérrez, Gilsanz i Parra.

La «Guia per a una docència universitària amb perspectiva de gènere en arquitectura», editada en català i anglès, és una referència única en aquesta matèria. La col·lecció de la qual forma part ha sigut impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats i també ha rebut el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. El recurs s’ha convertit en pioner en l’Espai Europeu d’Educació Superior i ha rebut el reconeixement de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, que l’ha inclosa com un exemple de bones pràctiques en la seua «Guia d’eines per a la igualtat de gènere en l’acadèmia i la investigació».

Segons es detalla en la presentació, el projecte «és particularment rellevant en arquitectura, una professió dominada per l’hegemonia d’una visió androcèntrica i heteronormativa que condiciona i restringeix la manera de conèixer, estudiar, entendre i gaudir l’arquitectura, la guia de la qual es fonamenta en els valors de la diversitat i la inclusió i, per tant, proposa un doble exercici de visibilització: d’una banda, de les dones i dels que han romàs a l’ombra en els diferents plans de l’arquitectura, i, de l’ altra, de la mateix arquitectura absent de les publicacions però pròxima, en l’espai i en el temps, i responsable de la construcció d’entorns més inclusius».

Els Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere es convoquen per a reconèixer mesures i iniciatives encaminades a promoure la perspectiva de gènere en la transformació urbana i en la millora física i social dels edificis i entorns de barris, pobles i ciutats com plans de mobilitat, normatives i procediments administratius, concursos d’àrees per a regeneració urbana i paisatgística, iniciatives tendents a l’equitat de gènere en nomenclàtors de vies públiques i recuperació de la memòria de les dones en l’entorn, guies o recomanacions per a la implantació de la perspectiva de gènere en el model urbà; treballs acadèmics d’investigació en les matèries objecte de la convocatòria, activitats reivindicatives i d’apoderament de l’espai públic i projectes i iniciatives per a garantir el dret de les dones a la seguretat en l’espai públic, entre altres.

Pujar