elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La programació d’arts escèniques de la UA Paranimf 2025 arriba amb setze noves propostes

La programació d’arts escèniques de la UA Paranimf 2025 arriba amb setze noves propostes
  • Accessibilitat, internacionalització i producció pròpia, les claus estratègiques de la programació febrer-juny

La Universitat d’Alacant acaba de llançar la seua nova programació d’arts escèniques Paranimf 2025 per als mesos de febrer a juny, amb un ampli i variat programa integrat per setze propostes de música, teatre, dansa, exposicions, pòdscat en directe i la projecció d’un documental musical. Totes aquestes propostes dissenyades pel Servei de Cultura de la UA, responen a unes línies estratègiques marcades per l’«accessibilitat, la internacionalització i la producció pròpia», tal com ha detallat la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, responsable de la programació. Iliescu explica que, fa uns quants anys, la UA va posar en marxa un canvi cap a la cultura accessible amb el programa InclUACultura, gràcies al conveni subscrit amb Hidraqua perquè diversos espectacles en el Paranimf disposen de servei de suport per a persones amb dèficit auditiu, «programa que aquesta temporada inclou teatre per a infants signat i accessibilitat lingüística a través del subtitulat». La segona de les línies estratègiques que se sumen a la programació Paranimf és el vessant internacional «amb la programació d’espectacles en altres idiomes, a càrrec de companyies estrangeres», puntualitza Ia vicerectora, «com el que hem inclòs en aquesta nova programació de teatre en francès subtitulat al castellà: L’AVEU, un impromptu sur les principes de la Princesse de Clèves, coproducció teatral de la companyia Influenscènes i de la residència multidisciplinària LNP Fontenay-sous-Bois». Catalina Iliescu assenyala la producció pròpia com la tercera de les línies estratègiques que marquen el disseny la programació d’arts escèniques UA. Ací s’insereixen les estrenes de l’Aula de Teatre de la UA La Odisea según Penélope (7 de maig. 19 hores) una versió lliure del seu director Francesc Sanguino a partir de L’Odissea d’Homer; i del Taller de Teatre de la UPUA, No hables con extraños (fragmentos de memoria) d’Helena Tornero, dirigida per Begoña Tenés (4 de juny.19 hores), així com les sessions matinals per a IES amb dues produccions pròpies de l’Aula de Teatre de la UA, estrenades l’any passat: Lisístrata. Occupy Acrópolis (Dimarts, 11 de febrer.11.30 hores) i La història del comunisme contada per a malalts mentals (Dimarts, 18 de febrer. 11.30 hores). Dins d’aquest apartat hi ha també el Concert de primavera de la Coral UA (14 de maig.19 hores)

Producció externa

Com no podia ser d’una altra manera, el programa Paranimf febrer-juny 2025 es completa amb programació de producció externa i arrancarà en gran, el 5 de febrer, a les 20 hores, amb l’esperat concert de Rupatrupa. L’apartat musical del programa contínua el 12 de febrer, a les 19 hores, amb el concert de Vera Dl. & Enrique Pedrón Quintet, que ompliran el Paranimf de jazz amb sabor mediterrani. En el seu nou disc Terra banyada (2024), la cantant il·licitana Vera Dl. i el pianista alacantí Enrique Pedrón interpreten un repertori molt personal en què conviuen el jazz, el swing, la bossa nova i la samba. Aquesta activitat està emmarcada en la desena edició d’Indrets Sonors, cicle de concerts impulsat per la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de SGAE de la Comunitat Valenciana, per a secundar i impulsar la creació dels seus autors i autores musicals membres. També hi haurà lloc per a la sarsuela amb La canción del olvido i la Companía Lírica Alicantina (Dimecres, 19 de febrer.19 hores) vers i prosa amb música de José Serrano i llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw. La Compañía Lírica Alicantina és un dels grups alacantins dedicats exclusivament a la sarsuela de manera amateur. El 5 de març, a les 20 hores, serà el torn del concert Las Sinsombrero, del cantautor Paco Damas, emmarcat en el Dia Internacional de la Dona 8M, en el qual combina música, poesia i història per a retre homenatge a les dones de la Generació del 27, les Sinsombrero. I el 26 de març serà el torn d’un altre dels plats forts del programa musical amb Soleado en concert, a les 19 hores. Soleado és el projecte musical format pel guitarrista i compositor de Vetusta Morla, Juanma Latorre, i la cantant i compositora Ester Rodríguez. El duo arriba al Paranimf de la UA per a presentar el seu àlbum de debut Soleado (2024). Abril s’estrenarà amb el tradicional concert didàctic La historia del rock, a càrrec de Santiago J. Iglesias (8 d’abril. 11.30 hores. IES). La projecció de Sobreviure a l’incendi, el documental de ZOO, tanca l’apartat musical, amb la presència del director, Josep Pitarch (3 d’abril.18 hores, sala d’actes de la Facultat d’Educació de la UA) L’estiu passat, el col·lectiu musical valencià de rap, rock, ska i ritmes electrònics ZOO s’acomiadava del públic després de deu anys de carrera, en el punt més alt de la seua popularitat. Aquesta activitat s’inclou en el projecte #PrimaveraMusical del Servei de Llengües de la UA.

La programació inclou també una cita amb Clásicos con altura. Pòdcast en directe sobre Madame Bovary i el parany d’idealitzar. Quan la vida real no és mai prou (12 de març.18 hores). Aquest pòdcast de l’editorial Alma, especialitzada en clàssics il·lustrats, s’adreça al públic jove per a redescobrir els grans títols de la literatura universal des d’una perspectiva fresca, pròxima i actual. El programa està conduït per l’escriptora i referent del BookTok a Espanya, Patricia Fernández, i comptarà amb la convidada Sandra Miret, analista fílmica feminista i divulgadora cultural. La dansa tindrà el seu lloc amb l’espectacle Diez sonetos de la companyia d’Asun Nogales, Otra Danza (26 de març.19 hores). Es tracta d’una intervenció ballada interpretada per dos ballarins i un músic entorn dels sonets de Garcilaso de la Vega. Clourà la programació de producció externa l’obra Hilos, a càrrec de la companyia andalusa La Rous teatro (2 d’abril. 18.30 hores). Hilos és un cresol de temes transcendentals com l’amor, la mort, la vida, un espectacle familiar i didàctic recomanat per a tots els públics a partir de set anys, i, tornant a la línia d’accessibilitat esmentada per la vicerectora, aquest espectacle disposarà d’interpretació en llengua de signes a càrrec de l’actor Rulo Pardo.

Paranimf febrer-juny 2025 es completa amb la nova oferta expositiva de la UA al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) que acollirà «Escrit per dones», una mostra amb fons del Museu de l’Escriptor de Madrid amb llibres, documentació i registres fotogràfics d’escriptores llatinoamericanes i espanyoles, que s’inaugura el 7 de març, a les 12 h, a la sala Cub2. El mes de març també veurà la llum la quarta edició de la Convocatòria d’Arts Visuals PLURI-IDENTITATS, una mostra d’art contemporani multidisciplinari que aplegarà les creacions d’artistes nacionals i internacionals seleccionades per a abordar aspectes que defineixen la nostra identitat com el gènere, l’orientació afectivosexual, la raça, la cultura o les diferents capacitats. La inauguració està prevista el 28 de març, a les 19 hores, a la sala Sempere. Del maig al juliol, com és habitual, la sala Cub del MUA acollirà la XXV edició de les Trobades d’Art Contemporani (EAC), organitzades per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

A més ja estan vigents «La màquina de sang», de Susana Guerrero (del 13/12 al 9/3); «Empremtes del temps. 25 anys del MUA» (30/10 a 30/3); «Molt de conte» (col·lecció MUA), fins al final del curs; la mostra del grup Peripatètics, sobre una obra d’Agustín Ibarrola (fins al març), i els espais permanents Espai Arcadi Blasco, la col·lecció Daniel Escolano i la sala L’Alcúdia.

Programació completa, imatges, cartelleria i venda d’entrades ja disponibles en aquest enllaç.

Pujar