El programa Vull Ser Enginyera entusiasma un Paranimf amb aforament complet
Prop d'un miler d'estudiants de secundària participen d'aquesta jornada que pretén fomentar les vocacions i el talent femení en les àrees de coneixement cientificotecnològiques
Estudiants de secundària de disset instituts d'Alacant, Elx, Alcoi, Dénia, Sant Vicent del Raspeig, Mutxamel, el Campello, Sant Joan d’Alacant, Muro d'Alcoi, Crevillent i Rafal. Més de vuit-cents joves, en total, s'han donat cita en la jornada Vull Ser Enginyera, celebrada aquest matí al Paranimf de la Universitat d'Alacant, en un esdeveniment que ha servit per a posar de manifest l'entusiasme amb el qual els estudiants viuen la seua primera aproximació a la Universitat d'Alacant. El pati de butaques va arribar gairebé al límit de la seua capacitat i es va omplir, fins i tot, la tribuna de la primera planta.
L'ambient ja es va notar emocionant durant la primera part del matí, en què els participants de la jornada han pogut visitar una fira d'onze estands sobre estudis i professions relatives a les àrees de coneixement denominades STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, en anglès), organitzats per diferents departaments i estudis de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UA, a més de la seua delegació estudiantil.
Seguidament, el Paranimf s'ha omplit per a la tradicional trobada amb dones referents en diferents camps de la ciència i la tecnologia. La inauguració ha comptat amb la intervenció de la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, acompanyada per la subdirectora de coordinació i planificació de l'EPS, María José Moya.
Navarro, després d'agrair a l'equip de l'EPS l'organització de l'esdeveniment, ha confessat que «quan tenia la vostra edat no sabia si volia ser enginyera o no, com us deu passar a vosaltres, però no pensava a ser rectora», i hi ha afegit que «encara avui, de les cinquanta-set universitats públiques que hi ha a Espanya, només nou són dones». «Com passa en els estudis relacionats amb les enginyeries, les tecnologies i les matemàtiques, teniu un gran futur per davant, especialment les xiques que obrireu camí a altres xiques, com aquestes dones referents que ens acompanyen avui en aquest esdeveniment», ha matisat.
En el mateix sentit, Moya ha contextualitzat la importància de les STEM per a l'alumnat participant, de qui ha indicat que «tenen un efecte directe en la vida de les persones. Us imagineu un món sense tecnologies als hospitals? Podríeu viure sense internet?», pregunta a la qual l'auditori ha respost amb un sonor «No!». «Amb el vostre potencial, el vostre talent i el vostre esforç entomareu els reptes del futur, en què hi haurà professions que ni tan sols sabem si existiran», ha manifestat la professora de l'EPS.
Després d'aquestes declaracions, Moya ha deixat pas a les dones referents que han protagonitzat la trobada. Noelia Martín Hernández, enginyera de telecomunicacions en Convotis Iberia, Cristina Saurín Zamora, enginyera química en l'empresa Cemex, i Susana Soler Miró, enginyera informàtica i directora del Centre de Competències Tecnològic d'Alacant del Banc Sabadell, que ha exercit de dinamitzadora de l'esdeveniment. Les tres dones, en contacte directe amb el pati de butaques i amb la participació directa en determinats moments del jove públic, no sols han pogut relatar les seues experiències i les seues professions actuals, sinó que han acostat els participants a un possible futur millor gràcies a noves vocacions.
La iniciativa Vull Ser Enginyera compta amb el suport dels vicerectorats d'Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, de Transferència i Divulgació Científica i d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, en l'apartat institucional, i d'entitats i empreses com Vectalia, Càtedra Vectalia Mobilitat, Aludium, Convotis Iberia, NTTDATA, el Col·legi Oficial d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials d'Alacant, el Col·legi Oficial d'Enginyers Químics de la Comunitat Valenciana, Banc Sabadell, Grupo Valero i Terra Natura Benidorm.
L'equip de professors de l'EPS organitzador del programa Vull Ser Enginyera es compon per María Francisca Gómez-Rico Núñez d'Arenas, Encarnación Gimeno Nieves, Alícia Font Escamilla, Mireia Luisa Sempere Tortosa, María José Moya Llamas, Virgilio Gilart Iglesias, Carlos Rizo Maestre, Sonia Vázquez Pérez, Silvia Spairani Berrio, Raquel Pérez del Hoyo, Josué Antonio Nescolarde Selva, Luis Aragonés Pomares, María Dolores Andújar Montoya, Diego Marcos Jorquera, Ignacio Toledo Sepulcre i Silvia García Espinosa. Tota la informació del programa es pot consultar en la seua pàgina web i en els seus perfils en les xarxes socials Instagram i Linkedin.