La UA presenta un projecte de pressupostos prudent per al 2025, però manté els seus programes institucionals
El Consell de Govern hi emet informe favorable a l’espera de l’aprovació, dijous, pel Ple del Consell Social
El rector en funcions considera “un èxit col·lectiu” la sentència de Medicina i agraeix la contundència d’Amparo Navarro en la defensa del grau i l’autonomia universitària
El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha emès avui informe favorable i per unanimitat sobre el Projecte de Pressupostos per al 2025, en els quals la institució es mostra «prudent» davant d’una possible reducció de les transferències de capital de la Generalitat Valenciana pel previsible reajustament econòmic anunciat per la Conselleria d’Hisenda per a cobrir les necessitats generades per la DANA.
No obstant això, tal com ha exposat el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica, Ángel Sánchez, durant la celebració del Consell de Govern, «s’ha apostat per mantenir els programes institucionals fonamentals del Pla Estratègic de la UA, com són les obres d’eficiència energètica, la millora de l’ocupabilitat d’estudiantil, la transformació digital i la retenció i l’atracció de talent científic, així com l’impuls de la transferència d’investigació, la millora de la igualtat de gènere i la internacionalització de la universitat».
Per tant, per a l’exercici del pròxim any, la institució acadèmica preveu un pressupost global de 281.391.929 milions d’euros, un 5,1 % menys respecte dels 296.658.302 milions del 2024. En el capítol de despeses, al voltant de 191 milions d’euros corresponen a despeses de personal, mentre que a les despeses corrents s’hi destinen vora trenta-vuit milions d’euros.
En cas que no es produïra la retallada pressupostària prevista, el vicerector ha explicat que es durà a terme una modificació pressupostària i els fons s’invertiran en infraestructures, com ja es va fer en l’exercici anterior que, recorda, s’hi van arribar a destinar disset milions d’euros.
Sánchez ha detallat que durant el pròxim exercici es produiran dos grans reptes en l’àrea de personal, que incidiran directament en el pressupost: la incorporació de talent docent i investigador amb la conversió de 185 professors associats en ajudants doctor i la promoció del PTGAS (personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis) del nivell C2 al C1.
Així mateix, el vicerector de Planificació Econòmica i Estratègica ha volgut assenyalar que, després de l’excel·lent acollida per part de la comunitat universitària e 2023 i 2024, es consoliden els pressupostos participatius, als quals es destinaran 200.000 euros, el doble que en l’exercici anterior. A més, també tindrà continuïtat l’elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere, que es van posar en marxa l’any passat com una experiència pilot en el Centre de Suport a l’Estudiant i en el pròxim exercici s’estendran al Servei d’Esports.
Sobre el repartiment dels fons, Sánchez ha explicat que els pressupostos dels centres, departaments i vicerectorats no han experimentat cap alteració respecte de l’exercici anterior gràcies a la reducció de les despeses centralitzades. En aquest sentit, ha detallat algunes de les línies estratègiques que volen engegar.
Amb l’informe favorable del Consell de Govern, el Projecte de Pressupostos passarà el seu examen definitiu dijous vinent, 19 de desembre, davant del ple del Consell Social a qui correspon aprovar-los. La cita és a les 12 hores a la sala de juntes de l’edifici de Sant Ferran, 40, de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant.
Un èxit col·lectiu
Durant la lectura del seu informe davant del Consell de Govern, el rector en funcions, Juan Mora, ha qualificat d’«èxit col·lectiu, tant de la Universitat d’Alacant com de la societat i del sistema sanitari» la sentència del Tribunal Superior de Justícia favorable a la continuïtat del grau de Medicina en la UA. Mora ha assegurat que «és un excel·lent punt de partida per a reprendre les converses amb la Universitat Miguel Hernández i aconseguir que les noves sinergies redunden en la millora de la qualitat docent i, finalment, en la millora social».
El rector en funcions (que presideix el seu darrer Consell de Govern davant la imminent publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del nomenament de la rectora electa) ha tingut unes paraules especials d’agraïment cap al vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües, Francisco Torres, i la secretària general, Esther Algarra, «per la seua implicació i el seu paper fonamental en tot el procés judicial» i, sobretot, ha remarcat, cap a la rectora electa, Amparo Navarro, «pel seu lideratge en l’estratègia de defensa duta a terme durant el procediment judicial, i per la seua contundència en la defensa del grau de Medicina a la nostra universitat i l’autonomia universitària».
Especialment emotiu ha sigut el torn obert de paraules, en concloure la que ha sigut l’última reunió del màxim òrgan de govern de la UA, amb les intervencions de la secretària general, Esther Algarra Prats, i les vicerectores de Responsabilitat, Inclusió i Igualtat, Eva Espinar, i Estudis i Ocupabilitat, Rosario Ferrer les quals, per motius personals, no continuaran en el nou equip de direcció que acompanye Navarro en la pròxima legislatura.