elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA presenta aquest dijous el llibre Éramos todos iguales, una colección de relatos de vida en torno a la lepra

La UA presenta aquest dijous el llibre Éramos todos iguales, una colección de relatos de vida en torno a la lepra
  • La Seu Ciutat d’Alacant acull la presentació d’aquesta ‘biografia col·lectiva’ escrita per Antonio García Belmar

La Seu ciutat d’Alacant de la UA acull aquest dijous, 23 de novembre, la presentació del llibre Éramos todos iguales, una colección de relatos de vida en torno a la lepra, recollits i editats pel professor d’Història de la Ciència, Antonio García Belmar.

Durant la presentació, que tindrà lloc a les 18.00 hores en les instal·lacions de la Seu a l’avinguda Ramón y Cajal 4, intervindran la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, la professora del Departament d’Història Contemporània de la Universitat del País Basc, Miren Llona, el catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, Josep Bernabéu Mestre; i Antonio García Belmar, autor del llibre.

L’acte, organitzat pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant, es retransmetrà també per streaming.

El professor García Belmar explica que el llibre s’ha concebut com «una biografia col·lectiva», articulada al voltant de dotze temes transversals que travessen l’experiència vital narrada pels protagonistes d’aquest llibre. Així, aquesta biografia coral està formada pels testimonis individuals de catorze persones afectades per la lepra a Espanya i pretén «servir com a testimoni d’una experiència compartida per milers de persones al nostre país i centenars de milers en la resta del món».

S’hi parla dels orígens socials d’aquestes persones i de la mateixa malaltia, del tràngol del diagnòstic i les conseqüències que té, dels tractaments, dels anys de reclusió en els sanatoris de lepra, de la por i el secret, de les arrels i les conseqüències de l’estigma, dels amors i els somnis truncats i aconseguits, dels tractaments rebuts i de les raons per les quals van decidir contar la seua història i compartir-la amb els qui vulguen llegir-la en aquest llibre.

El llibre, segons García Belmar, «no sols parla de les formes de segregació i cancel·lació dels drets individuals de les persones afectades per aquesta malaltia, sinó també i, sobretot, de les estratègies individuals i col·lectives que van saber articular per a recuperar el control sobre els seus cossos i sobre les seues vides i per a defensar una identitat arrabassada».

L’autor destaca la seua capacitat de resistència i resiliència basada, entre altres coses, en «la unió, aquest conjunt de xarxes de suport mutu i solidaritat que van teixir en els temps d’internament en els sanatoris i que van mantenir en recompondre, sovint en secret, la seua vida fora dels sanatoris, els qui van poder i van voler fer-ho».

Fontilles

Per a l’elaboració d’aquest llibre, García Belmar ha fet desenes d’hores d’entrevistes, mantingudes durant més de cinc anys dins i fora del sanatori Sant Francesc de Borja de Fontilles, amb persones que, en algun moment de les seues vides, van haver d’enfrontar-se a la malaltia i a l’estigma de la lepra.

Aquest llibre és part del projecte de preservació i difusió del patrimoni històric del Sanatori Sant Francesc de Borja de Fontilles, desenvolupat durant els últims cinc anys en el marc del conveni de col·laboració entre la Fundació Fontilles i la Universitat d’Alacant i el finançament aportat per la Sasakawa Health Foundation.

Els fons documentals, bibliogràfics, iconogràfics i materials recuperats estan ara accessibles a través del portal Fontilles i la lepra a Espanya de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, dissenyada com una eina de cerca i accés a la informació, però també com una exposició virtual que permeta comprendre el significat dels fons recuperats i llocs a la disposició de totes les persones interessades.

 

Pujar