elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant

La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant
  • La rectora ha reclamat que es dedique l’1,5 % del PIB a les universitats i ha assegurat que la UA sempre estarà al costat de la reivindicació d’un finançament just per a la Comunitat Valenciana

  • Navarro s’ha felicitat per la recuperació de la presencialitat a les aules i ha fet una crida a extremar les precaucions i també a fer ús de la vacunació a aquells que no ho hagen fet encara

MÉS FOTOS
La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant - (foto 2)
La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant - (foto 3)
La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant - (foto 4)
La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant - (foto 5)
La presencialitat i el finançament centren el discurs d'Amparo Navarro en l'obertura del curs acadèmic a la Universitat d'Alacant - (foto 6)

Amparo Navarro ha presidit aquest dijous el seu primer acte d’obertura de curs com a rectora de la Universitat d’Alacant. Ha sigut la seua estrena i també la de bona part de l’alumnat que encara no ha tingut l’oportunitat de viure el campus sense les exigents restriccions de presencialitat de la pandèmia. I per a aquest col·lectiu han sigut les primeres paraules de Navarro «l’ensenyament dual ens ha fet fer un pas endavant en la nostra digitalització, però també ens ha servit per a confirmar que no hi ha res que puga substituir la interacció entre professors i estudiants, i entre els companys entre sí», ha sostingut.

La rectora ha estat acompanyada en la mesa per la consellera d’Universitats, Carolina Pascual; el rector de la UMH, Juan José Ruiz; la secretària general de la UA, Esther Algarra; el president del Consell Social, Adolfo Utor, i els vicerectors d’Ordenació Acadèmica i Investigació, Luis Alfonso Martínez i Juan Mora.

En el seu discurs, Navarro s’ha referit a reformes legislatives que marcaran el nou curs per a les universitats, com són la LOSU, la Llei de convivència i la Llei de la ciència. La rectora ha assegurat que «estarem especialment atents a l’accés a la carrera docent en la qual creiem que la llei no resol exactament el que la universitat necessita per a la captació i retenció de talent. Aquesta reforma és la que més ens preocupa per a enfrontar-nos al cada vegada més necessari relleu generacional».

Encara amb relació als nous projectes de llei, s’ha mostrat d’acord amb continguts com la reducció de la temporalitat del professorat i del PAS, el finançament estructural de la investigació o un mínim per als programes propis d’investigació, però ha advertit que tot això «requereix un important finançament per a dur-ho a terme». 

En aquest sentit, la rectora de la Universitat d’Alacant ha assenyalat com a cabdal el «principi de suficiència financera» que estableix el projecte de Llei orgànica del sistema universitari i que segons la seua opinió «s’uneix al principi d’autonomia universitària que figura a la Constitució». Navarro ha recordat que aquesta «suficiència de les universitats» s’ha d’assolir des dels governs autonòmics, però que el projecte de la LOSU de l’Estat «eleva de manera considerable l’import de la despesa».

Amparo Navarro ha afirmat també que «les nostres autoritats autonòmiques comptaran sempre amb la Universitat d’Alacant per a reivindicar un finançament més just» i ha quantificat la inversió que hauria de realitzar l’Estat en les universitats, «només cal fixar-se en el percentatge del PIB de països del nostre voltant i la nostra mida per a concloure que com a mínim un 1,5 % del PIB s’hauria de destinar a les universitats».

Els reptes del nou curs

La rectora també ha fixat alguns dels objectius del seu equip per al pròxim curs, com «la formació en competències digitals de l’estudiantat i del professorat» o la formació de les noves generacions de professors i científics «que han tingut molt difícil l’accés a la carrera docent i investigadora». També s’ha fixat com a reptes l’estabilització de les plantilles, reducció de la temporalitat d’algunes figures docents i també estabilitzar i promocionar a figures investigadores predoctorals i postdoctorals.

Navarro també ha reivindicat la Universitat d’Alacant com a pionera en matèria d’inclusió, responsabilitat social i cooperació, en referència a les reformes en aquests aspectes que preveu la nova llei.

La rectora ha assegurat que «la salut i la salut mental continuaran sent un principi bàsic d'actuació de la nostra universitat el pròxim curs». I ha mantingut que «continuarem apostant per la formació de nous professionals sanitaris i per la investigació biomèdica i biosanitària». En aquest sentit, Navarro ha afirmat que «estem disposats a arribar a consensos, però mantenim que manquen professionals de la medicina a la nostra província i encara més els pròxims anys». 

La lliçó inaugural del curs ha anat a càrrec del catedràtic de Didàctica de la Matemàtica de la Facultat d’Educació, Salvador Llinares, que ha parlat de «La formación de maestros/as y profesores/as de Matemáticas: Conocimiento, procesos de razonamiento y práctica». 

L’acte d’inauguració de curs també ha servit per a homenatjar el personal que ha arribat als vint-i-cinc anys treballant a la Universitat d’Alacant, aquells que han arribat a l’edat de jubilació i recordar els que ens han deixat en aquest curs. Navarro ha lliurat els reconeixements i ha expressat la seua felicitació per «la dedicació a la UA tots aquests anys».

La cerimònia ha comptat amb la presència d’una nombrosa representació de la societat alacantina amb autoritats polítiques, socials i militars.

Pujar