La prescripció de cures, a debat en un congrés organitzat per la Societat Científica d’Infermeria
Té lloc del 14 al 16 de maig en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant
Des del 14 i fins al 16 de maig, la Societat Científica d'Infermeria (SCELE) celebra, en la Universitat d'Alacant, el XI Congrés Nacional i I Internacional amb la prescripció de cures i presa de decisions clíniques com a protagonistes.
Per a l'edició 2024 s'ha triat la modalitat híbrida d'assistència al congrés i s'ha fet un salt qualitatiu a l'espai internacional. “El tema triat per a aquesta edició és la prescripció temporal de cures, que consisteix en una acció vinculada a la presa de decisions d'infermeria sobre la població a la qual atenen les infermeres en hospitals, centres d'atenció primària i altres espais de l'entorn sociosanitari”, segons informa Loreto Macià, professora del Departament d'Infermeria de la UA i presidenta del comitè organitzador del congrés.
L'esdeveniment, que tindrà lloc en la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (av. Ramon y Cajal, 4), compta amb un programa científic que inclou més de 50 col·laboracions en forma de comunicacions i pòsters, a més de les ponències, que seran impartides per professionals i investigadors de Colòmbia, el Brasil, Xile i Itàlia, a més de Barcelona, Madrid i Castelló.
Tal com s'explica en el programa del congrés, la prescripció de cures és inherent a la professió infermera que està dotada de formació acadèmica, habilitats i competències pròpies, recollides en la directiva comunitària 2013/55/UE del Parlament europeu i del Consell de 20 de novembre de 2013 per a professions regulades, i incorporada a l'ordenament jurídic espanyol al juny del 2017.
D'aquesta manera, també s'hi assenyala que “la polèmica sorgida en els últims anys relacionada amb la prescripció està centrada en els medicaments o la prescripció infermera col·laborativa. No obstant això, la prescripció de cures és una activitat independent vinculada al procés infermer, una competència infermera indiscutible i indiscutida que obri línies d'investigació en cures i un creixement professional orientat cap a la millora de la qualitat de les cures”.
La SCELE va nàixer en la Universitat d'Alacant fa 25 anys a fi de fomentar el desenvolupament científic de la infermeria espanyola. Al si de la SCELE es realitzen activitats de forma continuada relacionades amb la difusió de la investigació, entre lesq quals la publicació d'una revista científica allotjada i la celebració de congressos bianuals.