La UA posa en valor la divulgació de la ciència amb visites a les estacions científiques i el Museu de la Biodiversitat
S’hi troben a Alcoi, Ibi i Santa Pola, i anualment aquests centres ofereixen diferents activitats per a tractar temes com l’educació ambiental, la botànica i la biodiversitat
Al Parc Natural de la Font Roja, a les faldes de la Serra de Mariola i als peus d’un antic atol·ló arrecifal fòssil d’uns 5 milions d’anys, es troben quatre dels espais dedicats a la divulgació científica més importants de la Universitat d’Alacant (UA). Es tracta de l’Estació Científica Font Roja Natura UA a Alcoi, l’Estació Biològica Torretes – Jardí Botànic de la UA i el Museu de la Biodiversitat (MUBIO), situats a Ibi, i el Centre d’Investigació Marina (CIMAR) de Santa Pola, fruit de convenis amb els ajuntaments d’aquestes localitats.
Aquests centres, dependents del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, ofereixen una oportunitat a tota la societat per a introduir-se en camps del coneixement com el Medi Ambient, la Botànica i Biodiversitat en el medi marí i terrestre. A més dels programes propis de visites, UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I), ofereix la possibilitat de participar en activitats com tallers, rutes o jocs a estudiants de la província d’Alacant, amb una atenció especial a centres d’educació especial, col·legis rurals o centres situats en zones desfavorides.
Estacions científiques
Cada visita a l’Estació Científica Font Roja Natura UA, a Alcoi, suposa una experiència vital on es gaudeix i aprèn observant la riquesa de la naturalesa per a promoure la conservació del patrimoni natural. Al llarg de l’any, ofereix nombroses activitats i tallers per a tractar temes com tècniques d’educació ambiental, coneixement de bolets i cultiu de fongs, estudi i observació d’aus i mamífers, botànica i accions participatives de ciència ciutadana. El Parc Natural del Carrascar de la Font Roja representa un dels espais millor conservats de la muntanya mediterrània valenciana i, al costat del veí Parc Natural de la Serra de Mariola, constitueix un espai de la Xarxa Natura 2000 amb una superfície pròxima a les 23 mil hectàrees. La serra de la Font Roja alberga gairebé un miler d’espècies de flora, entre aquestes diverses espècies endèmiques i arbres caducifolis, i una completa fauna com insectes, aus o carnívors forestals. També destaca el seu important llegat cultural de l’ús tradicional de la muntanya com els forns de calç, carboneres o els pous de neu.
L’Estació Biològica de Torretes - Jardí Botànic de la UA a Ibi compta amb una superfície de 53 hectàrees que alberguen una elevada diversitat de flora i fauna i representa un bon exemple de paisatge mediterrani. La divulgació del coneixement científic, la investigació i la formació són els eixos estratègics d’aquest espai per a promoure la conservació i la recuperació del patrimoni cultural i rural. Els seus amplis jardins i horts alberguen milers de plantes medicinals medievals o plantes lligades a l’antiga alquímia o a la simbologia religiosa de les cultures humanes principals, com també racons dedicats a herbes culinàries i a l’herber alacantí. Entre les seues variades col·leccions, destaca la de lliris amb més d’un miler d’exemplars procedents de cultius de tot el món. En harmonia amb la naturalesa, a més de gaudir de visites guiades i lliures, en aquest espai es pot participar en activitats que es duen a terme els caps de setmana per a adults i públic infantil com un taller d’observació d’insectes, jornades Micològiques o la Fireta de l’Herberet, entre d’altres.
A pocs metres de la costa i als peus d’un dels esculls coral·lins fòssils millor conservat d’Europa es troba el Centre d’Investigació Marina de Santa Pola, un espai on descobrir hàbitats marins com fons rocosos i praderies de Posidonia oceanica d’una gran importància biològica i ecològica. El CIMAR duu a terme una extensa activitat divulgativa i de suport a la formació i a la investigació relacionada amb la mar i la conservació de l’ecosistema marí, l’efecte de les escombraries i els microplàstics en aquests entorns, com també dona a conèixer els seus recursos, riscos i amenaces. El desenvolupament d’activitats d’educació ambiental, ciència ciutadana i promoció de la cultura marinera són les seues senyes d’identitat. Anualment ofereix visites, conferències, exposicions, jornades, i també reunions de debat tot el que està relacionat amb el medi marí. En aquest espai, obert a la societat, es pot descobrir l’origen marí, l’atol·ló arrecifal i les dunes fòssils de l’entorn, com també identificar espècies emblemàtiques del litoral mediterrani gràcies a la seua sala d’exposicions.
MUBIO
El Museu de la Biodiversitat, també a Ibi, té com a objectiu general sensibilitzar, conscienciar i capacitar sobre la importància d’adoptar conductes responsables i respectuoses amb el medi ambient per a contribuir a crear un entorn millor conservat i més sostenible. A través de diverses sales, on es poden observar la fauna i la flora de diferents ecosistemes, es pretén conscienciar la societat sobre la importància de conservar la biodiversitat, els beneficis ambientals que aporten i els greus problemes que estan provocant la desaparició de milers d’espècies. Mantenir el museu com un espai expositiu viu, dinàmic i participatiu és un altre dels objectius i per a això ofereix exposicions permanents que es nodreixen tant dels fons científics de l’Institut Universitari d’Investigació CIBIO, Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la UA, com d’exemplars depositats per administracions responsables de la conservació del medi ambient, el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil i serveis de vigilància duanera, al costat de mostres temporals i itinerants.
Les visites organitzades per UA Divulga a les estacions científiques de la Universitat d’Alacant i el MUBIO compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d’UA Divulga, la UCC+I de la UA.