elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA posa en marxa un laboratori social per a fomentar espais col·laboratius entre la comunitat dels barris

La UA posa en marxa un laboratori social per a fomentar espais col·laboratius entre la comunitat dels barris
  • El projecte proposa cartografiar les demandes i necessitats dels veïnats per a oferir solucions

  • En la iniciativa participa alumnat del grau en Geografia i Ordenació del Territori i professorat de Geografia, Arquitectura i Ciència Política

La Universitat d’Alacant (UA) ha posat en marxa un projecte de laboratori d’innovació social, amb el nom de Labsocial UA Alacant Comunitària, que té com a objectiu generar un procés de transferència i col·laboració amb barris vulnerables de la ciutat d’Alacant. La iniciativa persegueix fomentar l’associacionisme, el treball cooperatiu i la construcció de comunitat social, a través dels eixos del feminisme, l’ecologia urbana, la cartografia social i la sobirania alimentària. En el marc del projecte es duen a terme diverses sessions de manera presencial, sostenible i inclusiva, entorn de les necessitats identificades pels agents socials participants.

El projecte, que va formar part de la V Mostra d’Innovació Social de la UA, té com a objectius principals visibilitzar les problemàtiques dels barris d’Alacant, les seues demandes socials i les iniciatives d’innovació social; divulgar què passa en els barris i compartir experiències; realitzar una cartografia social i col·laborativa sobre la situació en els barris, així com impulsar una formació teoricopràctica per a enfortir la idea de comunitat entre associacions i universitat.

El professor del Departament de Geografia Humana i promotor del projecte en la UA, Samuel Ortiz, explica que es tracta d’un projecte transversal de transferència de coneixement social. «Interferim en els barris des dels eixos de la equitat i l’apoderament de dones per a un futur socialment just; l’ecologia urbana i la regeneració del teixit associatiu i la sobirania alimentària i la participació per a la incidència política», explica Ortiz.

La visió innovadora del projecte consisteix en la seua proposta metodològica basada en el diàleg entre la UA i la societat alacantina, de manera que s’entrellacen les seues perspectives i siguen capaces de construir un llenguatge i unes propostes comunes. A més, el laboratori busca enfortir les iniciatives dutes a terme als barris, a través de la maduració col·lectiva i de les sinergies generades. En aquest sentit, el pla de mapar la problemàtica dels barris permetrà als seus habitants acostar-se a la cartografia i diagnosticar millor les seues necessitats per a proposar accions de millora de la seua qualitat de vida.

La iniciativa es materialitzarà amb la realització de documents escrits i una memòria dels barris; un curs d’iniciació a la formació tècnica en cartografia social i un projecte audiovisual sobre l’intercanvi d’idees sobre els apoderaments de les dones als barris. A més, una de les arquitectes col·laboradores realitzarà un processociograma, que es tracta d’un treball en què es plasmarà el problema a resoldre i el procés per a solucionar-lo, en funció de les necessitats del barri.

Samuel Ortiz conta que el LabsocialUA tractarà d’oferir a la ciutadania dels barris instruments de participació aportant-los coneixements de governança que els siguen d’utilitat com, per exemple, els recursos disponibles per a sol·licitar fons per a les associacions veïnals. En aquest sentit, Ortiz apunta que es teixirà una xarxa entre les associacions veïnals, de manera que es puguen nodrir de les experiències i propiciar intercanvis pràctics.

A més de les associacions veïnals Raval Roig, Divina Pastora i Carolines Les Palmeretes, s’hi han registrat com a entitats col·laboradores l’Asociación Entrepueblos, Arquitectes sense Fronteres, Escola Camperola i Biotrèmol. Així mateix, hi participarà alumnat del grau en Geografia i Ordenació del Territori i professorat de Geografia, Arquitectura i Ciència Política Administració Pública de la UA.

Pujar