elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA posa en funcionament un microscopi virtual per a formar estudiants de Ciències de la Salut

La UA posa en funcionament un microscopi virtual per a formar estudiants de Ciències de la Salut
  • Aquesta nova eina, disponible en sis idiomes, és una de les millors col·leccions de mostres de teixit humà amb prop de tres-centes preparacions histològiques

MÉS FOTOS
La UA posa en funcionament un microscopi virtual per a formar estudiants de Ciències de la Salut - (foto 2)
La UA posa en funcionament un microscopi virtual per a formar estudiants de Ciències de la Salut - (foto 3)

La Universitat d'Alacant (UA) ha desenvolupat un microscopi virtual per a millorar la formació teòrica i pràctica en Histologia i Histopatologia de l'alumnat dels graus en Medicina, Biologia, Infermeria i Nutrició, entre d'altres. Es tracta d'una de les millors col·leccions de mostres de teixit humà disponibles a hores d'ara. 

La plataforma, accessible a través d'internet des de qualsevol ubicació, compta amb prop de tres-centes preparacions que cobreixen la docència de tots els teixits que formen l'organisme. Inclou tant mostres normals com patològiques, aspecte que permet estendre'n l'ús no sols a la histologia general, sinó també a la seua aplicació en els estudis de Medicina per a complementar la formació en histopatologia. 

Cada mostra està acompanyada d'una descripció de cada preparació amb enllaços a les estructures més importants. Una altra de les innovacions d'aquest microscopi virtual és que està disponible en sis idiomes: anglès, francès, espanyol, romanès, polonès i búlgar. 
Segons José Luis Girela, professor en el Departament de Biotecnologia de la UA, «es tracta d'un avanç fonamental en la millora de la qualitat docent en les disciplines d'histologia i reforça la formació dels estudiants més enllà de les pràctiques en el laboratori». 

Per part seua, Noemí Martínez, professora del mateix departament, destaca que «l'alumnat té la possibilitat de crear les seues pròpies anotacions». Aquests comentaris romanen emmagatzemats en el compte de cada usuari per a revisar-los posteriorment. 

Sobre el seu ús, els professors de la UA assenyalen que «una de les característiques que més destaca l'alumnat és la fluïdesa amb la qual es mostren les imatges a diferents augments, així com l'altíssima qualitat de les imatges histològiques». En aquest sentit, les preparacions, escanejades a alta resolució, permeten modificar el nivell d'augment de manera contínua, fins a poder visualitzar tots els detalls de les cèl·lules que formen cada teixit. 

El microscopi virtual, fruit del treball de cinc universitats europees, és resultat del projecte «Digital transformation of histology and histopathology by birtual microscopy (VM) for an innovative medical school curriculum», finançat per la Comissió Europea. 

L'equip de la UA que ha participat en el disseny d'aquest microscopi està format pels professors José Luis Girela, com a coordinador del projecte, i Noemí Martínez, tots dos de la Facultat de Ciències, i les professores Rosa M. Pérez i Flores Vizcaya, de la Facultat de Ciències de la Salut. Juntament amb la institució alacantina hi han participat les universitats de Iasi (Romania), Gdansk (Polònia), Plovdiv (Bulgària) i del Peloponès (Grècia). 

L'accés al microscopi virtual és gratuït, encara que requereix registre previ, i està disponible en la pàgina web del projecte . Per a desenvolupar-lo, el consorci d'investigació ha rebut un finançament de 250.000 euros dins del programa Erasmus + de cooperació interuniversitària.

Pujar