'Poesia i Art', nova sessió de Divulgarte amb el fotògraf Chema Madoz i la poeta Raquel Lanseros
La cita tindrà lloc el pròxim dijous 27 de febrer a la Seu Ciutat d'Alacant
El cicle Divulgarte seurà a la mateixa taula el fotògraf Chema Madoz, Premi Nacional de Fotografia, i la poeta i traductora Raquel Lanseros, Premi de la Crítica 2018, en la categoria de poesia, i Premi de Poesia Generació del 27 (2023), en una nova sessió dedicada a «Poesia i Art». La cita tindrà lloc el pròxim dijous 27 de febrer a les 18 hores, a la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4), moderada per Marina Limiñana, coordinadora de Divulgar-te.
En aquest cicle de conferències intervé, en cada sessió, un artista i un científic/investigador. Cadascun divulga els seus coneixements, d'investigació i artístics. Al final de les explicacions s'estableix un diàleg per a provar la confluència que es produeix entre els dos professionals i disciplines, fet que valida que l'art i la investigació, siga científica o no, estan més a prop l'un de l'altre del que puga semblar a priori.
Chema Madoz
Va nàixer en 1958 a Madrid. Entre els anys 1980 i 1983 va cursar Història de l'Art a la Universitat Complutense de Madrid, estudis que va simultaniejar amb els estudis de fotografia en el Centre d'Ensenyament de la Imatge. La Reial Societat de Fotografia de Madrid va exposar la primera mostra individual de l'autor l'any 1984. L'any 1988 la sala Minerva del Cercle de Belles Arts (Madrid) va inaugurar la seua programació de fotografia amb una exposició dels seus treballs. Dos anys després, el 1990, va començar a desenvolupar el concepte d'objectes, tema constant en la seua fotografia fins ara. El 1991 el Museu Nacional d'Art Reina Sofia va exposar «Cuatro direcciones: fotografía contemporánea española», que portarà de manera itinerant per diversos països. Algunes fotografies de Madoz formen part d'aquesta exposició. Aquest mateix any va rebre el Premi Kodak. L'any 1993 va rebre la Borsa de Creació Artística de la Fundació Cultural Banesto. L'editorial Art-Plus de Madrid va editar el 1995 la seua primera monografia: el llibre Chema Madoz (1985 - 1995). Tres anys més tard és l'Editorial Mestizo, A. C., de Múrcia, qui li publica un tom a l'artista, el llibre titulat Mixtos - Chema Madoz. El 1999 el Centre Gallec d'Art Contemporani de Santiago de Compostel·la va mostrar l'exposició individual de treballs fets entre 1996 i 1997. A la fi d'aquest any, el Reina Sofia li va dedicar l'exposició individual «Objectes 1990 - 1999», que es configura com la primera mostra retrospectiva que aquest museu dedica a un fotògraf espanyol en vida. L'any 2000 va rebre el Premi Nacional de fotografia. Aquest mateix any la Biennal de Houston Fotofest el va reconèixer com a «Autor destacat». Aquest any va rebre el premi Higashikawa al Japó.
Raquel Lanseros
(Jerez de la Frontera, Espanya, 1973). Poeta i traductora, és una de les veus més premiades i reconegudes de l'actual poesia en espanyol. Prop de dos-cents crítics de més de cent universitats (Harvard, Oxford, Columbia o Princeton, entre aquestes) l'han triada la poeta més rellevant en llengua espanyola nascuda després de 1970. Autora dels llibres Leyendas del promontorio, Diario de un destello, Los ojos de la niebla, Croniria, Las pequeñas espinas son pequeñas, aquest últim un dels més venuts a Espanya el 2014 i Matria. Croniria està publicat en anglès als Estats Units, mentre que Diario de un destello en francès s'ha publicat a França sota el títol de Journal d'un scintillement. La seua obra ha sigut reunida en les antologies personals La acacia roja, Un sueño dentro de un sueño i A las órdenes del viento. Entre els importants guardons que ha rebut destaquen el Premi Andalusia de la Crítica 2018 i el Premi de la Crítica 2018, tots dos per Matria, Premi Unicaja de Poesia, el Premi Antonio Machado aBaeza, el Premi del Tren o el Premi Jaén de Poesia, com també un accèssit del Premi Adonáis.