elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA participa en un projecte per a aplicar la tecnologia CRISPR-Cas en cultius estratègics

La UA participa en un projecte per a aplicar la tecnologia CRISPR-Cas en cultius estratègics
  • Aquestes tecnologies permetran millorar cultius com la tomaca valenciana i els cítrics, per a fer-los més resistents a la sequera i altres condicions adverses

  • És una iniciativa pionera en biotecnologia vegetal per a desenvolupar eines innovadores per a enfortir el sector agrícola de la Comunitat Valenciana

La Universitat d’Alacant (UA) participa, al costat de l’empresa Madeinplant, SL, líder del projecte, ANECOOP i la Universitat Politècnica de València (UPV), en un projecte de millora genètica de cultius estratègics de la Comunitat Valenciana, mitjançant la tecnologia CRISPR-CAS.

Aquest projecte, anomenat «Caracterització, optimització i validació de noves proteïnes Cas per a la millora genètica de cultius estratègics de la Comunitat Valenciana», ha sigut finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (IVACE+i Innovació) amb 495.347 euros, dels quals 139.859 corresponen a la UA.

L’objectiu principal del projecte és la caracterització i la validació de noves proteïnes Cas, utilitzades com a eines moleculars en l’edició genètica de plantes. L’aposta per les tecnologies CRISPR-Cas té un impacte directe en la sostenibilitat agrícola, la competitivitat del sector i la generació de coneixement tecnològic d’avantguarda a la Comunitat Valenciana.

Aquestes tecnologies permetran millorar cultius estratègics de la Comunitat Valenciana, com la tomaca valenciana i els cítrics, per a fer-los més resistents a la sequera i altres condicions adverses, en un context de canvi climàtic i demanda agrícola sostenible.

Es tracta d’una iniciativa pionera en biotecnologia vegetal que vol desenvolupar eines innovadores per a enfortir el sector agrícola valencià i es desenvoluparà mitjançant un consorci, liderat per Madeinplant, SL i format per destacades entitats d’investigació i empreses de l’àmbit agroalimentari, com ANECOOP S. COOP, referent en comercialització i desenvolupament agrícola, el grup pioner en CRISPR dirigit pel professor de la UA Francisco J.M. Mojica, i la Universitat Politècnica de València (UPV), líder en investigació aplicada en cultius.

El finançament d’aquest projecte innovador prové de l’Agència Valenciana de la Innovació (IVACE+i Innovació), en el marc del seu programa d’ajudes en matèria d’enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d’Innovació per a la millora del model productiu, i del Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027.

Des del consorci, apunten que aquesta iniciativa «representa una fita en la millora genètica de cultius en integrar ciència avançada amb les necessitats concretes del sector agroalimentari valencià». El passat 16 de desembre va ser la primera reunió del consorci a la Universitat d’Alacant.

Pujar