La UA participa en la campanya oceanogràfica PASSAGE24
Javier Pérez Tarruella s’embarca en el vaixell “Ángeles Alvariño”, dins del projecte europeu Passage, liderat pel CSIC
El professor associat de la Universitat d’Alacant (UA) Javier Pérez Tarruella s’enrolarà aquesta setmana en la campanya oceanogràfica PASSAGE24, a bord del vaixell Ángeles Alvariño de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).
La Universitat d’Alacant s’uneix així al projecte Europeu PASSAGE, liderat per Blanca Ausín, de l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiología de Salamanca (IRNASA)-CSIC, i en el qual col·laboren institucions d’Espanya, Portugal, Alemanya, Anglaterra i Suïssa. Passage (‘camí’) fa referència al viatge que fan en l’oceà les partícules sedimentàries que s’utilitzen per a reconstruir canvis climàtics passats.
El vaixell ha partit aquest dilluns de Cadis i tornarà a Vigo vuit dies després, el 23 de desembre. L’objectiu principal serà recololir multitud d’aparells i paranys de sediment que han estat monitorant durant un any una regió de l’Atlàntic Nord, situats fins a 2.650 metres de profunditat, i que van ser desplegats en la campanya prèvia PASSAGE23.
Javier Pérez Tarruella explica que aquesta regió «és una de les més estudiades del món per a reconstruir els canvis climàtics abruptes del passat, com els relacionats amb l’última glaciació» i «el monitoratge que s’ha realitzat en PASSAGE, seguint el viatge de les partícules fins que es depositen en el fons oceànic, servirà per a calibrar més bé totes aquestes reconstruccions climàtiques». A tall d’exemple, Pérez Tarruella indica que» es podrien obtenir nous calibratges per al mètode del carboni-14».
A més, afegeix el geòleg, «es recolliran nous sondejos de sediment del fons de l’oceà, que contindran informació climàtica dels darrers segles i que podran ser estudiats a la Universitat d’Alacant».