El Parc Científic de la UA s'uneix al programa nacional APTENISA de captació de talent emprenedor i innovador
Aquesta acció, emmarcada dins del programa ua:emprèn, vol trobar projectes emprenedors que participen en aquesta iniciativa coordinada per l'associació de parcs científics espanyols
El Parc Científic de la Universitat d'Alacant és un dels deu parcs científics espanyols que participen en APTENISA, un programa coordinat per APTE, Associació de Parc Científics i Tecnològics d'Espanya i finançat per ENISA, organisme pertanyent al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
APTENISA és un programa per a la ideació i l’acceleració empresarial que propiciarà la detecció de 100 idees de negoci i l'acceleració de 32 empreses emergents a tota Espanya. L'objectiu és facilitar la creació de noves empreses de base tecnològica i reduir les traves a què s'enfronten durant el seu creixement, i fer-les més competitives, és l’objectiu principal del programa APTENISA, en clara sintonia amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya i amb la Llei de Creació i Creixement d'Empreses.
El programa donarà suport a l'emprenedoria des de la idea inicial fins a la fase d'acceleració, validació del model de negoci i constitució a través d'una metodologia comuna, basada en les metodologies Candy Innovation Model i Lean Launch Pad, que desenvoluparà els 10 parcs científics i tecnològics que participen en la primera edició.
APTENISA s'emmarca dins del programa que impulsa l'emprenedoria en la Universitat d'Alacant ua:emprèn i fa una crida a tota la comunitat universitària per a identificar des d'avui, i fins al pròxim 19 d'abril, projectes d'empresa cientificotecnològics innovadors, tant sorgits d'estudiants i egressats com des de l'investigador.
María Jesús Pastor, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA ha manifestat que la Universitat d'Alacant, amb el seu programa d'impuls a l'emprenedoria ua:emprèn fa anys que treballa per a donar suport al talent emprenedor que sorgeix de la comunitat universitària. «Ara, la nostra participació en APTENISA reforça aquest compromís i ofereix una nova eina per a fer possible que idees empresarials innovadores es convertisquen en realitat. A més, els projectes que participen en aquest programa tindran major visibilitat i projecció a nivell nacional a més de comptar amb el suport de professionals de primer nivell per a ajudar-los en el seu desenvolupament empresarial, gràcies a la col·laboració amb la resta de parcs participants, amb APTE i amb ENISA».
A més, i comptant amb la infraestructura de la UA a la província d'Alacant a través de les seus universitàries, el programa s'obrirà a la possible participació d'emprenedors de tota la província que tinguen una idea de negoci innovadora.
Des d'ENISA s'ha valorat molt positivament aquesta col·laboració. «Els parcs científics i tecnològics acullen empreses d'un alt valor afegit pel que fa a I+D+i que també requereixen suport i finançament, no sols en els seus projectes, sinó en els models de negoci i el llançament al mercat. Unir forces és bàsic per a impulsar l'emprenedoria innovadora i fer-ho, en aquest cas, de la mà d'APTE esperem que siga una gran oportunitat per a moltes empreses», assenyala José Bayón, CEO d'ENISA. «Les dues institucions aportarem a més del finançament, la pedagogia i el coneixement d'un sector que resulta fonamental per a fer avançar no sols l'economia del país, sinó també les oportunitats dels qui emprenen i generen riquesa amb la seua vàlua», afig el directiu.
Per part seua, per a Felipe Romera, president d'APTE «aquest programa suposa un gran suport per part d'ENISA a la capacitat que tenen els parcs científics i tecnològics de fomentar l'emprenedoria i tutelar el creixement d'empreses innovadores, disruptives i de base tecnològica. Aquesta capacitat es veurà reforçada amb l'aplicació d'un model comú en tots els parcs participants i la col·laboració entre aquests per a fomentar, no sols el desenvolupament d'aquestes empreses emergents, sinó també les sinergies i la col·laboració entre aquestes, aspecte aquest últim, molt important per a assegurar la sostenibilitat i la competitivitat d'aquestes iniciatives».
El Candy Innovation Model és una metodologia basada en quatre fases (Desafiaments-Idees-Prototips-Escalat) presentada en el Congrés Internacional 2017 de la IASP – International Association of Science Parks and Areas of Innovation pel professor Josep M. Pique de La Salle-URL. Per part seua, Lean Launch Pad és una metodologia dissenyada acadèmicament pel professor Jerome S. Engel d'UC Berkeley que utilitza el mètode científic per a validar hipòtesi de negocis que combinen el Business Model Canvas i els processos de Customer Discovery, Customer Validation, Customer Creation and Company Building.